ЕС не може да достави навреме 1 млн. снаряда за Украйна, каза германски министър

Снимка: iStock

Досега на Киев са предоставени около 300 000 снаряда

Европейският съюз вероятно няма да успее да достави 1 милион снаряда на Украйна, както беше договорено по-рано, каза германският министър на отбраната Борис Писториус във вторник в Брюксел, съобщава dnevnik.bg.

Държавите от ЕС решиха да предоставят на Украйна снарядите до март 2024 г., за да подкрепят страната в защитата ѝ срещу руската агресия.

"Целта от 1 милион няма да бъде постигната, трябва да приемем това", каза Писториус, докато пристигаше на среща на министрите на отбраната на ЕС, където военната помощ за Киев е на първо място в дневния ред.

Около 300 000 снаряда са доставени на Киев по силата на споразумението досега, каза служител на ЕС.

Гласовете, които от самото начало предупреждаваха, че целта е нереалистична, сега за съжаление се оказаха прави, каза Писториус, цитиран от агенция ДПА.

Върховният представител на ЕС по външните работи и сигурността Жозеп Борел призова страните-членки да дадат приоритет на износа на боеприпаси за Украйна пред доставките за други страни, за да осигурят повече боеприпаси по-бързо.

Министрите ще обсъдят и как да подкрепят въоръжените сили на Украйна в дългосрочен план.

Плановете за 20 милиарда евро (21.4 милиарда долара) военна помощ до 2027 г. едва ли ще получат необходимата единодушна подкрепа, смята агенцията.

Борел каза в понеделник, че ще представи през декември ново предложение за ангажименти за сигурност и военна помощ за Украйна.

Писториус потвърди планове за нова двустранна помощ за Украйна в размер на поне 8 милиарда евро.

Генералният секретар на НАТО обсъди с министрите защитата на критичната инфраструктура за енергийни доставки и комуникация, включително подводни тръбопроводи и кабели за данни.

Министрите също трябва да обмислят планове за съвместни сили за реагиране, наречени Капацитет за бързо разгръщане на ЕС. Новата сила от 5 хил. души може да бъде готова за разполагане до 2025 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK