ЕРМ Запад на среща с местните власти в Кюстендилско! Действат по-бързо при кризи

Снимки: ОА - Кюстендил

Главната тема на дискусията бе реакцията по време на лошите метеорологични условия в област Кюстендил през ноември и декември

Подобряване на комуникацията и сътрудничеството между местните власти и териториалните структури, отговарящи за експлоатацията и поддръжката на пътната инфраструктура, горското стопанство и електроразпределителната мрежа, бяха фокус на проведената днес среща в Областна администрация - Кюстендил. В нея участваха областният управител инж. Александър Пандурски, неговият заместник Мария Зарева, кметове на общини, представители на различни институции и на ЕРМ Запад. 

Главната тема на дискусията бе реакцията по време на лошите метеорологични условия в област Кюстендил през ноември и декември, които бяха причинени от множеството паднали дървета и тежкия мокър сняг. Отбелязано бе, че отстраняването на авариите е било затруднено от непроходимите пътища. Поет бе ангажимент за по-бързо мобилизиране и изпращане на почистваща техника при необходимост.

Участниците в срещата изтъкнаха и необходимостта от получаване на разрешение от отговорните държавни институции за извършване на санитарна сеч, както и за разширяване на просеките при необходимост. От горското стопанство поеха ангажимент да оказват съдействие за по-бързото разчистване на сервитутите на въздушните електропроводи.

 От ЕРМ Запад отбелязаха, че въздушните мрежи в големите населени места в област Кюстендил са с усукани изолирани проводници, които са устойчиви на лоши метеорологични условия, докато в гористите терени върху въздушните електропроводи често пъти падат дървета от трета и четвърта линия. Отстраняването им се затруднява от труднопроходимите и недостъпни терени.

Представителите на ЕРМ Запад увериха, че всеки подаден до дружеството сигнал се разглежда и му се отговаря в оптимални срокове, но, за да бъде по-бърз и ефективен този процес, е важно клиентите и кметовете да подават сигналите с конкретни адреси и телефони.

Областният управител благодари отново на ЕРМ Запад за усилията, които са положили, за да отстранят авариите по време на обилните снеговалежи. Инж. Пандурски благодари също на кметовете на общините, Областно пътно управление, ЮЗДП и на всички доброволци, реагирали незабавно и оказали помощ на терен. “Такива срещи са с цел да обсъдим и отстраним проблемите, да сме максимално подготвени и отново да действаме в синхрон при кризисни ситуации”, посочи инж. Пандурски. 

Кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов обясни, че от Общината са поръчани генератори, които ще се инсталират в сградите, стопанисвани от социалните услуги в планинските райони. Той апелира през пролетно-летния сезон да се подготвят трасетата, за да няма проблеми. Кметът обясни още, че неформалната организация на собственици на моторни шейни има готовност да се включи също активно при такива извънредни ситуации, както и че има много млади хора, които са заявили готовност да се включват в доброволното формирование към Община Кюстендил. “Изключително важно е да се поддържа добре пътят към планина Осогово, за да могат да работят пистите и местата за настаняване, за да посрещаме гостите на Кюстендил”, заяви инж. Атанасов. Той благодари на областният управител за организираната среща и изрази увереност, че институциите ще продължат да работят все така в добър синхрон.

Юлиана Божилова от Областно пътно управление обясни, че дърветата наистина възпрепятстват снегопочистването, а кметовете на общините от своя страна споделиха проблемите, с които трябва да се справят през зимния сезон. Като силно притеснителен момент те посочиха затрудненото качване на спешния център до отдалечените населени места и в отделни махали. “Институциите тук работим много добре. Ние не сме заедно само когато падне снегът, а и при пожари, други бедствия и проблеми. Почистване на трасето ниско напрежение, връзката със 112 и сигналът на мобилните оператори - това са проблемите в малките общини при обилни снеговалежи”, обърнаха внимание кметовете на Трекляно и Невестино - Радко Петрунов и Димитър Стаменков. 

За проблеми с наклонени стълбове в три села и ниско напрежение споделиха от местната администрация на Кочериново. 

Кметът на Сапарева баня Калин Гелев обясни, че за планинските райони и курорти, като Паничище, снегопочистването е по-трудно. 

От ЮЗДП също взеха отношение по темата и споделиха, че всички техни служители по време на обилните снеговалежи са били през цялото време на терен. Доброволно са се включили секачи и от дърводобивните фирми. 

От ЕРМ Запад изразиха готовност за продължаване и подобряване на ползотворното сътрудничество с местните власти и другите териториални организации в областта.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK