Ердоган: Искаме да превърнем Егейско море в зона на мир и сътрудничество

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Гърция оценяват визитата на Ердоган като историческа

В Атина оценяват днешната визита на турския премиер Реджеп Ердоган като "историческа", информира БНР.

Двете страни обсъдиха възможностите за изграждане на доверие и решаване на проблемите по пътя на преговорите.

След шест години на напрежение между двете съседни страни днес турският президент Реджеп Ердоган беше посрещнат от гръцкия държавен глава Катерина Сакеларопулу, като двете страни имат намерение за ежегодни срещи и разговори.

Разговорите между Ердоган и Мицотакис преминаха в атмосфера на желание от двете страни за възстановяване на пътищата за комуникация между Атина и Анкара. Ердоган изрази убеждение за намаляване на напрежението в Егейско море:

"Искаме да превърнем Егейско море в зона на мир и сътрудничество. И двете страни бихме желали да дадем пример на целия свят с взаимните стъпки, които ще предприемем. Казвам го открито: между нас няма проблем, който да не може да бъде решен".

Гръцкият премиер подчерта историческата необходимост от добросъседски отношения:

"Гърция и Турция са задължени да живеят в мир. Разбира се, да изразяват своите различия, но да ги обсъждат откровено. Така да се търсят решения на проблемите. И ако не могат да се споразумеят, то тези различия да не създават криза в отношенията."

Беше постигнато споразумение за двойно увеличаване на търговския обмен, енергийно сътрудничество, турските граждани получават право за бърза виза за посещение на десет гръцки острова.

Мицотакис заяви, че е подписан договор за продължаване на сътрудничеството на правителствено ниво.

По отношение на палестинско-израелския конфликт двамата лидери настояха за прекратяване на жертвите сред цивилното население. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK