Енергийният министър за цените на тока: Няма да има разлика за потребителите

Снимка: Infomreja.bg

Той обясни, че с промените се въвежда и понятието за енергийна бедност

Няма нужда да се притеснявам, че за ценовия период ще има каквото и да било разлика за потребителя. Това заяви министърът на енергетиката Румен Радев след редовното заседание на правителството във връзка с цените на тока, предаде репортер на "Фокус“.

"В годините забавихме твърде много стъпките по либерализация на цените на едро. Ние сме критикувани най-много от Европейската комисия не заради това дали подпомагаме битовите потребители, а защо за пазара има специално заделени квоти като тези за АЕЦ "Козлодуй“, ВЕЦ-овете, двете американски централи и т.н. По тези въпроси се работи специално в Закона за енергетиката", каза още той.

По думите му екипът, работил по законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, внимателно е разгледал всички хипотези, така че страната ни да не плаща за по-скъпа електроенергия.

"Старанието на екипа беше с всички промени в Закона за енергетиката да се отговори на критиките. Ние сме в санкционна процедура и ще стигнем до момент, в който всеки ден ще ни струва пари. Това са нашите пари, на българския данъкоплатец, и това налага промените в закона", категоричен бе Радев.

Той обясни, че с промените се въвежда и понятието за енергийна бедност. Министърът подчерта и възможността енергийният пазар да бъде дестабилизиран от продължаваща война в Украйна и подчерта колко е важно българската държава да бъде предпазлива. По думите му трябва да се създадат резерви, които да помогнат в случай на негативна хипотеза.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK