Емил Илиев на официална визита в Кавала по съвместен културен проект

снимки: Община Струмяни

Културна делегация от община Струмяни начело с кмета Емил Илиев беше посрещната лично от префекта на Кавала, Р. Гърция - Костис Симитсис. Срещата е важен етап от  реализирането на проект за насърчаване на културното сътрудничество чрез създаване на партньорски мрежи на гражданите на общините Струмяни и Кавала.

На официалната среща кметовете на двете партньорски общини отчетоха значимостта на този проект и възможностите на културата за задълбочаване на връзките между двете общини.

„Целта на нацията, огромната цел е създаването на култура", каза в словото си Емил Илиев и приветства ентусиазма, с  който се прегръща една идея  да се конструират  отношенията на сътрудничество и приятелство между общините Кавала и Струмяни чрез културен проект, чийто смисъл е в бъдещето. "Кавала е магичен град и община. Тук всичко е култура: от амфитеатъра до планината, и от планината Символо до брега на морето, плиснала своята красота щедро пред всеки, който може да я оцени и открие", каза още кметът, който не пропусна да подчертае, че макар и малка община Струмяни пази паметниците на древността, че нейните жители са потомци на хилядолетна цивилизация.   

 „По нашите земи е най-голямото антично селище с градска уредба, датирано още от Пети век преди Христа. Тук е намерена надгробната плоча на Дионисий, отпечатъците на най-почитаната богиня Изида, покровителка на майчинството и плодородието. Подобни отпечатъци от бронз се съхраняват в Лувъра. През втората половина на Първи век ранното християнство слага отпечатък чрез епископската базилика в м. Градището, където е  запазена част от монограмата на Исус Христос пред владишкия трон", каза още Емил Илиев като подчерта значението и на уникалния скулптурен парк в Илинденци, където са експонирани творбите на над 65 утвърдени имена в скулптурата от България,  Австрия, Индия, Япония, Холандия, Франция, Словакия, Румъния, Израел, Швеция. 

 И този проект е крачка в бъдещето, защото нашите две общини са не само живи отломки от древни култури, но ще прекрачват прага и на третото хилядолетие, ще понесат културата към бъдещето! И нека не  забравяме, че една малка нация може да се прослави единствено с постиженията си в областта на културата”, добави Илиев и подари на префекта плакети на община Струмяни и бутилка от прочутото бяло вино Керацуда от Илинденци.

Префектът на Кавала Костис Симитсис приветства делегацията на Струмяни и подчерта, че този проект е началото на добро сътрудничество между равни партньори в отношението си към културата.

„Това е първият проект между двете общини, но се надявам заедно да реализираме множество проекти, полезни за гражданите на двете общини. Кавала е един прекрасен град с дълбока история и невероятна природа. Градът има изглед към Бяло море, което го прави курортен град. За разлика от задачите, които община Кавала изпълнява по проекта, които са насочени към културното и музейното богатство, община Струмяни има за задача, освен да покаже своята култура и да осъществи ремонтни дейности в една от сградите в общината - читалището в село Микрево. Смятам, че този проект поставя началото на едно дългогодишно партньорство и приятелство между двете общини и това ще е само началото на по-нататъшно съвместно партньорство”, подчерта в словото си Костис Симитсис.

В рамките на културния обмен бяха изнесени танцови спектакли с участието на български и гръцки танцови ансамбли, а професионални фотографи запечатиха срещите в атрактивни фотоси.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK