Експерти от Разлог и Гьорче Петров работиха по Стратегия за партньорство между двете общини в сферата на образованието

Снимка: Община Разлог

Партньори от България и Македония взеха участие в 5-дневно краткосрочно обучение, което се проведе в Община Гьорче Петров, Македония, в изпълнение на проект „Изпълнение на образователни методи - "учене чрез правене" при обучението за оползотворяване на слънчевата енергия в основните училища”, съфинансиран по програма „Erasmus +”.

По време на обучението експерти от общините Разлог и Гьорче Петров работиха по създаване на Стратегия за партньорство между двете общини в сферата на образованието. Основен акцент в стратегическия документ е поставен върху обмяна на добри практики и дългосрочно сътрудничество между двете общините.

Това е второто обучение, което се проведе по проекта и има ключова роля за изпълнението на проекта. Участие в него взеха и учители от ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, с. Баня, България и ОУ „Мирче Ацев”, Скопие, Македония, които преминаха практическо и теоретично обучение за възобновяемите енергийни източници. Бяха демонстрирани модули на фотоволтаични и термални колектори, както и процеса на използване на слънчевата енергия за производство на ток, затопляне на вода и отопление.

В рамките на проекта в двете училища активно се работи по създаване на подходящ подход за практическо извън класно обучение на учениците за използване на възобновяемата енергия.

Проектът е едно чудесно начало за децата и младежите, които могат да научат повече за слънчевата енергия и да растат по-информирани за жизненоважната роля на слънчевите панели в променящия и зависим от електрическата енергия свят, коментират участниците в обучението. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK