Експерти на МРРБ разясняват как да санират жилища в Гоце Делчев

снимки: infomreja.bg

Министър Лиляна Павлова изпрати свои експерти в Гоце Делчев да презентират проекта „Енергийно обновяване на българските градове”. Четири са заявленията, които са постъпили от желаещи да санират жилищата си, съобщиха представители на МРРБ.

Специалистите по проекта ще останат в Неврокопско три дни. В специална шатра, разположена на площад „Гоце Делчев”, всеки ден от 15 до 19 часа всеки може да получи информация и експертна помощ как да се възползва от безвъзмездната финансова помощ от Европейския съюз.

„Информационната кампания цели да запознаем повече хора с предимствата и възможностите на проекта, за да може се възползват от безвъзмездната финансова помощ”, увери Гергана Станимирова от МРРБ.

„Вярваме, че жителите на общината сами ще усетят ползите от енергийното обновяване  на жилищните сгради, което, освен че ще им осигури по-добри условия за живот, ще им спести до над 50 % от разходите за енергия”, допълниха експертите.

За всяка одобрена сграда собствениците ще получат финансова помощ до 50 % от стойността на бюджета за обновяване на съответната сграда. От оперативната  програма се покриват изцяло разходите за обследване, за установяването на техническите характеристики на сградата, включително изготвяне на технически паспорт и обследване на енергийната ефективност.

Фонд за жилищно обновяване ще отпуска заеми при ниски лихви от 4,5% до 6.5 %. Основните критерии, на които трябва да отговарят сградите са да са многофамилни жилища, да са на три или повече етажа и сградата да е проектирана преди 26 април 1999 год.

Гоце Делчев е един от 36-те града в България, включен в реализирането на проекта.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//