Екшън край река Струма: Бракониери нападнаха инспектори с брадва, заплахи и ругатни

Снимка: Infomreja.bg, архив

Бракониери нападнаха с брадва инспектори от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Благоевград.

Екшънът се разиграл навръх Йордановден по време на проверка за спазване режима на риболов по река Струма.

В района на община Сандански проверяващите засекли голяма група рибари, извършващи риболов с „голи“ тройни куки, което е в нарушение на чл. 24, ал. 2 от ЗРА.

След извършеното наблюдение и предприетите мерки за установяване на нарушителите от страна на инспекторите на ИАРА, бракониерите направили опит да се саморазправят с контролните органи.

Нарушителите посегнали с брадва срещу инспектор, нанесли удар с голям екземпляр уловена риба, последвали заплахи за саморазправа с държавните служители. Лицата влезли в устен спор, по време на който отправили обиди към инспекторите. Проверяващите подали сигнал на телефон 112.

До пристигането на полицейския патрул нарушителите отказали да предадат риболовните уреди и личните си документи. Въпреки опитите на инспекторите на ИАРА да задържат нарушителите до пристигането на полицейските служители от РУ-Сандански, част от бракониерите успели да избягат, а един от задържаните успял да се укрие, пресичайки пълноводната река Струма, бягайки в неизвестна посока.

Един от риболовците е разпознат като системен нарушител, а друг е разпознат по превозното средство, което изоставил след гонката. След пристигането на полицейските служители е направен оглед на мястото на нарушението и са извършени издирвателни действия в с. Дамяница, община Сандански, в която посока побегнали бракониерите.

Чрез полицейските данни и масив от вътрешна информация на МВР, е установена самоличността на извършителите, на които чрез констативни протоколи ще им бъдат връчени покани за съставяне на актове за установяване на административно нарушение и по чл. 24, ал. 2 от ЗРА.

По-късно същия ден в района на въжения мост над река Струма, след сигнал за нарушение за риболов с „голи“ тройни куки /чл. 24, ал. 2/ и мрежички /тип парашут/, по /чл.35, ал.1, тл.7/, екипът от инспектори се отзовал на място. Закононарушителите са установени, но най-демонстративно единият от тях побягнал, изоставяйки риболовния си уред. Уредът е задържан с констативен протокол за улов по чл. 35, ал.1, т. 7.

Другият рибар, който е стар познайник на служителите на ИАРА, скъсал влакното, за да прикрие деянието си.

"В подобни случаи нарушителите се събират на групи, ескалират напрежение, закани и заплахи към инспекторите. В случая се опитаха насила да отворят служебния автомобил и да измъкнат от там иззетите уреди от нарушението. Това бе повод отново екипът да се обърне към дежурния на РУ-Сандански и запазеното самообладание на инспекторите не доведе до ново напрежение", коментираха от ИАРА-Благоевград.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK