Ексдиректорът на ОД МВР - Благоевград Георги Костов става зам.-главен секретар

Георги Костов, снимка: infomreja.bg, архив

Георги Костов е назначен за заместник-главен секретар на МВР. Това съобщи министърът на вътрешните работи Веселин Вучков пред журналисти в Министерския съвет, цитиран от vesti.bg.

Досега Георги Костов бе директор на ОДМВР-Бургас, а преди това оглавяваше полицейската дирекция в Благоевград.

Костов работи в МВР от 1993 г., като е заемал последователно различни изпълнителски и управленски длъжности в системата – от разузнавач в районно полицейско управление до ръководител на областна дирекция.

Георги Димов Костов е роден през 1967 г. в град Хасково. Завършил е Висш технически университет в София, инженер.

Започнал работа в МВР през 1993 г. като разузнавач в Девето РУ-София.

От 1998 г. – началник група "Тежки престъпления", а от 2009 до 2010 г. – началник сектор "Криминална полиция" в Девето РУ-София. От септември 2011 г. е директор на ОДМВР – Благоевград, а от август 2014 г. до момента заема длъжността директор на ОДМВР-Бургас.

Във вторник вътрешният министър Веселин Вучков обяви, че ще се възползва от Закона за МВР и ще назначи заместник на главния секретар Светлозар Лазаров.

Повишаването на Костов се приема за изненадващ ход. Според действащия закон за МВР, вътрешният министър и Министерският съвет нямат право да сменят главния секретар Светлозар Лазаров, който е избран с петгодишен мандат от старото правителство, пише Флагман.

В тази връзка се подготвя промяна на закона, който ще даде право на парламента да избира главния секретар с обикновенно мнозинство - практика, действала до миналата година. Ясно е, че това се прави с цел предсрочно прекратяване на мандата на Светлозар Лазаров.

Георги Костов бе назначен в ОД на МВР в Бургас в последните дни на кабинета "Орешарски". Името му преди това бе спрягано за висок управленски пост в системата на МВР.

Последният месеци престой на Костов в бургаската дирекция на МВР ще се запомни с небивали опити за размествания в ръководните постове на по-нисшия ешалон, пише още Флагман. По-голямата част от тях до този момент не бяха извършени. Хаосът в дирекцията е огромен, никой от началниците на сектори и служби не знае кой кой е в системата и на кого да се подчини.

Предполага се, че Георги Костов ще поеме професионалната дейност изцяло в свои ръце, тъй като на всички е известно, че сегашният главен секретар Светлозар Лазаров е крайно недолюбван от цялата полиция, съобщава Фрог нюз.

Очаква се Костов да бъде и следващият главен секретар. Това, обаче ще стане след като закона за МВР бъде променен и се даде възможност на президента да избира не само главния секретар, но и председателя на ДАНС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//