Екоинспектори съставиха 4 акта и иззеха 7 екземпляра на защитени животни от механи в Банско

снимки: РИОСВ - Благоевград

Експертите на РИОСВ – Благоевград съставиха 4 акта и иззеха общо 7 препарирани защитени животни при проверки на механи в Банско.

Акцията е инициирана след получен сигнал от Сдружение за дива природа „Балкани“ за масово притежание и показ на незаконни трофеи от защитени видове на обществени места.

В 4 от проверените общо 5 заведения в Банско са установени нарушения – излагане на публично място на защитени видове животни. Екземплярите, сред които две кафяви мечки, три обикновени мишелова и два малки ястреба, са иззети, а на ползвателите и наематели на заведенията са съставени актове по Закона за биологичното разнообразие /ЗБР/.

РИОСВ предупреждава, че препарирането, притежаването и излагане на публични места на защитени животински видове, както и търговията и предлагането за продажба на препарирани екземпляри от същите, е нарушение на ЗБР. Предвидените в закона санкции са от 100 до 5 000 лв. за физически и от 500 до 10 000 лв. за юридически лица.  

Акцията е проведена съвместно с представители на СДП „Балкани“, Регионална дирекция по горите – Благоевград и със съдействието на Районното управление на полицията в Банско.

Проверките продължават.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK