ЕК представя стратегия „Как да се предпазим от COVID-19 през зимата“

Снимка: Infomreja.bg, архив

Изключително важно е ЕС да действа координирано, за да се избегне нова вълна след празниците

Европейската комисия прие стратегия за устойчиво управление на пандемията през следващите зимни месеци, когато може да съществува риск от по-голямо предаване на вируса поради специфични обстоятелства, като например събирания на закрито.
В стратегията се препоръчва да продължим да бъдем бдителни и предпазливи през зимния период и през 2021 г., когато ще разполагаме с безопасни и ефективни ваксини. След това Комисията ще предостави допълнителни насоки за постепенна и координирана отмяна на противоепидемичните мерки.
Изключително важно е ЕС да действа координирано, за да се осигури яснота за гражданите и да се избегне нова вълна след празниците в края на годината.
При всяко облекчаване на мерките трябва да се вземат предвид епидемичната обстановка и наличието на достатъчен капацитет за тестване, проследяване на контактите и лечение на пациентите.
Препоръчителни мерки за контрол
Стратегията за предпазване от COVID-19 през зимата съдържа препоръки за овладяване на пандемията, докато ваксините станат широко достъпни. Основните акценти в нея са:
  • Физическото дистанциране и ограничаването на социалните контакти са изключително важни за зимните месеци, включително през ваканционния период. Мерките следва да бъдат съобразени с местната епидемична обстановка, за да се ограничи тяхното социално и икономическо въздействие и да бъдат по-добре приемани от хората.
  • Тестването и проследяването на контактите са много важни за откриването на огнища и прекъсването на разпространението. Повечето държави членки вече разполагат с национални приложения за проследяване на контакти, а европейският портал за оперативна съвместимост на националните сървъри (EFGS) дава възможност за трансгранично проследяване.
  • За да се осигури безопасно пътуване, е важно да се действа координирано по отношение на евентуалното увеличаване на пътуванията през празничните дни в края на годината. Транспортната инфраструктура трябва да бъде подготвена и хората да бъдат ясно информирани за условията за налагане на карантина, която може да бъде изисквана, ако епидемичната обстановка в страната на отпътуване е по-лоша от дестинацията на пътуване.
  • Капацитет и персонал в здравната система: Необходимо е здравните заведения да приложат планове за непрекъснатост на дейността, за да може огнищата на COVID-19 да бъдат управлявани без да се ограничава достъпът до лечение на други заболявания. Недостигът на медицинско оборудване може да бъде решен чрез съвместното възлагане на обществени поръчки.
  • Умората от пандемията и проблемите с психичното здраве са естествено явление в настоящата ситуация. Държавите членки трябва да следват насоките на Европейския регион на Световната здравна организация за мобилизиране на обществена подкрепа за справяне с умората от пандемията. Следва да се подобрят възможностите за получаване на психосоциална подкрепа.
  • Национални стратегии за ваксиниране Комисията е готова да подкрепи при необходимост държавите членки при въвеждането на ваксините в съответствие с техните планове за подготовка и провеждане на ваксинация . Възприемането на общ подход на ЕС към сертификатите за ваксинация би подобрило действията на здравните власти в държавите членки и доверието на гражданите в кампанията по ваксиниране.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK