ЕК мълчи за хипотезата "Кристалина кандидат за ООН"

Снимка: Reuters

Говорител на Европейската комисия отказа днес да отговори на пресконференция на въпроси, свързани с хипотезата зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева да започне кампания за ООН. 

Не ми е известно някой от еврокомисарите да е в кампания, заяви говорителят Александер Винтерщайн. Процесът за избор на нов генерален секретар на ООН е в ход. Зам.-председателят Кристалина Георгиева следи публикациите в пресата като всички нас. Нямаме коментар, добави той.

Снощи световните агенции съобщиха от Ню Йорк, че Георгиева е намекнала открито за възможност да се включи в надпреварата за ООН скоро. 

За мен е чест да видя, че толкова много хора ме окуражават да стана кандидат, казала Георгиева на конференция, организирана от Международния институт за мир, според съобщение на АФП. 

Журналистите в Брюксел днес се интересуваха дали ЕК е готова с план, ако Георгиева влезе в надпреварата за ООН, доколкото в комисията тя отговаря за бюджета и в момента в нейния ресор предстои много работа. 

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е кандидат за поста на Бан Ки-мун, чийто мандат изтича в края на тази година. АФП отбелязва, че Бокова е подкрепяна от Русия, а Георгиева - от германския канцлер Ангела Меркел. 

В кореспонденцията си от Ню Йорк Франс прес припомни, че при досегашните гласувания в Съвета за сигурност бившият португалски премиер Антонио Гутериш се е представял много по-добре от деветимата кандидати, останали в надпреварата, а на последното от таези гласувания Бокова е била пета. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK