Египет е в готовност да отвори границата с Газа

Снимка: БТА

ООН заяви, че 2,4-те милиона жители на Газа, половината от които деца, са на ръба на катастрофата

Бетонните блокове, поставени от Египет след бомбардировките по границата му с обсадената ивица Газа, бяха преместени, предаде Франс прес, като цитира източник от египетските сили за сигурност.

На 14-ия ден от войната между Израел и "Хамас", започнала с безпрецедентни атаки на управляващото Газа палестинско ислямистко движение, ООН заяви, че 2,4-те милиона жители на Газа, половината от които деца, са на ръба на катастрофата, защото Израел прекъсна водата, електричеството и горивото за палестинския анклав. Резервите от храна скоро ще се изчерпят изцяло.

Отново по данни на световната организация, на жител на Газа се падат запаси от по 3 литра вода вместо необходимите 50 литра.

Израел отказва категорично да отвори контролните пунктове по границата с Газа, но САЩ успяха да убедят израелския премиер Бенямин Нетаняху да разреши доставката на помощи от Египет през контролния пункт "Рафах", информира БТА.

Но въпреки че самолети от цял свят доставят храна и медицински материали, те не могат да влязат в Газа, където броят на загиналите вследствие на израелските въздушни удари достигна близо 3800 души, включително най-малко 1500 деца. Ранените са над 12 000, според местните власти.

Египет продължава да ремонтира подложените на обстрел пътища, водещи до палестинския контролен пункт, и според свидетели египетска техника е влязла в анклава, за да поправи пътищата от палестинска страна.

Бетонните блокове, поставени по границата близо до "Рафах", са били преместени през нощта, според източник от силите за сигурност, а на мястото са струпани военни части, показват видеа, публикувани в Телеграм.

Преди войната близо 60% от жителите на Газа зависеха от международната хуманитарна помощ за прехраната си, припомня АФП.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK