Едвин Сугарев ще гостува в Кюстендил за 80-годишнината от рождението на Биньо Иванов

Снимка: btvnovinite.bg

 Поетът Едвин Сугарев, който  след началото на демократичните промени активно се впусна в политиката, ще се срещне с кюстендилската културна общественост по време на събития, подготвяни във връзка с предстоящата 80-годишнина от рождението на поета Биньо Иванов.

Поканата към него бе отправена от името на читалище „Асклепион 1998“ по време на среща с неговия председател В. Атанасова. В момента Едвин Сугарев е генерален консул  в българското консулство в Република Сърбия.

На последните избори той се включи в  предизборната ГЕРБ, като преди това беше един от най-ярките  носители  на синята идея. Той беше сред учредителите и активистите на движение „Екогласност“, а в зората на демокрацията вписа в  политическата си биография актив като народен представител в Седмото Велико  народно събрание и в две обикновени народни събрания,  а след това и като посланик в Монголия и Индия.

"За мен е много интересна провокация двайсет години след смъртта на Биньо Иванов да участвам в събития, посветени на неговата поезия и на нестандартната му личност. Бяхме близки приятели с него и за мен остана особено важен драматичният период на неговата продължила над 40 дни  гладна стачка срещу тогавашния президент Жельо Желев, когато дойдох в Кюстендил специално за да го уговарям да прекрати стачката, тъй като животът му беше реално в опасност.",  спомня си Едвин Сугарев.

Тази пролет се навършват 20 години, откакто Б. Иванов напусна земния свят, а през януари е 80-годишнината от рождението му. Читалище „Асклепион“  организира първото честване, посветено на поета, през 1999 година  по случай 60-годишнината от рождението му.

Тогава в препълненото с хора  Възрожденско училище  дойдоха в памет на Биньо Иванов и за да споделят както спомени от приятелството си с него, така и оценката си за неговото нестандартно творчество, личности  като Михаил Неделчев, Любен Петков, Енчо Мутафов, Екатерина Йосифова, Чавдар Кръстев, а актьорът  Генчо Смоков  чете емблематични стихове на поета, който си отиде няколко месеца преди това, на 59 години, припомни Виолета Атанасова, председател на НЧ „Асклепион 1998“.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK