Една година условно за Атанас Янев

снимка: dariknews.bg, архив

Условна присъда от една година с три години отложен срок на изтърпяването на наказанието постави Кюстендилският окръжен съд по отношение на бившия кмет на община Дупница Атанас Янев. Съдът, под председателството на съдия Йоланда Цекова призна за виновен Атанас Янев в това, че в качеството му на длъжностно лице, а именно кмет на община Дупница - лице заемащо отговорно служебно положение, е нарушил служебните си задължения.

Янев, с цел да набави имотна облага другиму /фирма „Тоби”/, е сключил анекс към договор за малка обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за нуждите на социалния патронаж и диетично столово хранене в общината, без да има това право.

С анекса към договора на фирма „Тоби” ООД са увеличени цените на хранителните продукти от които се е приготвялахраната за двете соц. звена с 10 428 лева, в повече от тези, посочени в първоначалния договор, като според съда от това са настъпили значителни вредни последици за общината, защото сумата е платена от общинския бюджет. Атанас Янев ще трябва да заплати 10 664 лева по сметката на Окръжният съд в Кюстендил, както и 1 340 лв. по сметките на РУП – Кюстедил, пише още в съдебното решение.

“Не се признавам за виновен, аз а и всеки на мое място, само няколко месеца след като станах кмет, трябваше да вземам решение какво да правя, да прекратя процедурата с която се осигуряваха хранителните продукти за детски градини и социално слабите и да ги оставя без храна минимум за три месеца или да поема риска да подпиша анекс към договора. Преди това в общината се получи писмо с което от фирмата ме уведомяваха, че при повишението на цените на хранителните продукти на борсите без анекс, те няма да могат да продължат да снабдяват социалните звена с хратиелни продукти. Никога не съм вземал решенията сам и на своя глава. Заради това имах заместници, тези хора бяха с мен именно за да ме съветват. Никога не съм вземал решение еднолично, винаги преди това съм ги съгласувал с колегите си”, каза Атанас Янев.

Доволен съм от това, че съдът произнесе осъдителна присъда. Все още не мога да кажа, дали ще обжалвам съдебното решение, въпреки, че поисках два години условно с четири годишен изпитателен срок, каза прокурорът по случая – Владимир Мицов. Делото е сложно обобщи още държавният обвинител.

На въпрос дали отново би станал кмет, Атанас Янев каза: “Не, никога, за нищо на света. Можеш да направиш много неща и пак да си виновен. Всички детски градини, всички училища, социални звена и домове искат от теб и то ежедневно, а не питат кое е законно и кое – не. Да не говорим, че никой не ти благодари, всеки смята, че си длъжен.

Аз не исках да се намесвам в политиката, но приятели дойдоха и казаха, че можем нещо да променим в Дупница. Питах ги, защо аз, защото съм бил най – стария с най – много житейска мъдрост. Нямаше смисъл от това. Нека се оправят по – младите”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//