Единственото пътуващо читалище в България гостува на Дупница за празника на града

Снимка: Infomreja.bg, архив

Единственото в България пътуващо читалище "Бащино огнище" ще гостува в Дупница на връх празника на града - 19 октомври. То ще бъде позиционирано на площад „Свобода“ в 10 часа.

Пътуващата експозицията обхваща периода от Средновековието до Втората световна война. Вместо седалки има експонати, свързани с национално-освободителните ни борби и войните за териториално обединение, зад всеки манекен се намира таблет и мултимедия, по които могат да се наблюдават кадри от култови български исторически филми, образователни текстове и картини.

Изложени са и книги за историята на България, народни носии от различни краища и региони, автентични предмети и достояния.

Не случайно е избрано и наименованието. Защото читалището е символ на българското възраждане, читалището е обединител, читалището е пазител на традициите, историята, вярата и надеждата, читалището е огнище, в което гори огъня на българския дух.

"Защо пътуващо?", е въпросът. Защото „човекът е човек, когато е на път”, а пътищата свързват хората. Защото всеки път води до някъде и до някого, казват създателите на пътуващото читалище.

"За да не позволим историята ни да се превърне в пепел, всички заедно трябва да поддържаме огъня в него. Последвайте ни! Родолюбието не е срамно, нека да си спомним и никога да не забравяме кои сме. Нито крачка назад, зад нас е България! С нами Бог”, заключват създателите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK