Единадесетокласничка от НПГ „Димитър Талев" с медал и трето място в състезание за икономисти на английски език

Снимки: НПГ "Димитър Талев"

Единадесетокласничката Екатерина Стаматова от НПГ “Димитър Талев" в Гоце Делчев се върна с медал и завоювано трето място в нелекото и много оспорвано Национално състезание за икономисти на английски език. Това е поредното отличие на талантливите ученици, с което Неврокопската професионална гимназия може да се гордее.

На 12. и 13. април се състоя заключителният етап от Националното състезание за икономисти на английски език – представяне и защита на разработените презентации за бизнес идеи на английски език. В състезанието, което се провежда за трета поредна година, участваха 20 гимназии от цялата страна със 186 ученици.

До трети кръг бяха допуснати 28 ученици, разпределени в 7 отбора. НПГ „Димитър Талев“ за първа година взе участие в това състезание с учениците  Екатерина Стаматова и Денис Изиров, и двамата от 11. клас.

Компетентното и презицно жури, което оценяваше работите на участниците, бе в състав – проф. Тамара Теодорова – департамент по икономика от AUBG; Ася Бояджиева-Пенкова – директор на Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“, Благоевград; Любка Стоименова – старши експерт по чужди езици от РУО-Благоевград; Илиана Кадурина – старши учител теоретично обучение по икономически дисциплини в ПГИ „Иван Илиев“, Благоевград, която подреди според постиженията им отборите на първите три места.

Екатерина Стаматова от НПГ участва в отбор, който се класира на 3. място. Състезанието беше организирано и проведено в партньорство между Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев” – Благоевград, Американския университет в България, с подкрепата на РУО-Благоевград.

Ученици от 20 училища в страната от ХІ и ХІІ клас на професионалните гимназии по икономика и професионалните гимназии с икономически специалности се съревноваваха, преминавайки етапите на състезанието.

На І кръг, който се състоя на 21.02.2018 г., учениците решиха тест за определяне на нивото на подготовката им по английски език. За ІІ кръг, който се състоя на 06.03.2018 г., участниците написаха есе на тема „Да спестявам или да инвестирам”. А на 12. и 13. април в ІІІ кръг учениците, разделени на 7 отбора, изготвиха и защитиха презентация на английски език за разработване на бизнес в населено място в България.

Участниците показаха познания в сферата на икономиката, умения за презентиране и  отлична чуждоезикова подготовка. Ментор на учениците от НПГ "Димитър Талев" бе старши учителят по английски език Катерина Зафирова. Тя, заедно с другите учители-ментори, участва в огранизирананата среща дискусия с проф.Тамара Теодорова – преподавател по икономика в AUBG.

При откриване на състезанието на 12.04.2018 г. приветствие към участниците и придружаващите ги учители направиха официалните гости Стивън Съливан – президент на Американски университет в България; Тамара Теодорова – професор по икономика от AUBG; Любка Стоименова – старши експерт по чужди езици в РУО-Благоевград, и Ася Бояджиева-Пенкова – директор на ПГИ „Иван Илиев”.

На учениците и придружаващите ги учители бяха връчени сертификати за участие в Националното състезание за икономисти на английски език, а на класиралите се на първите три места екипи - грамоти и медали.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK