Един откровен разговор: Бъдещи пиари се срещнаха с журналисти в Благоевград

Снимка: ЮЗУ

Студенти са от специалностите „Култура и медии“ и „Връзки с обществеността“ в ЮЗУ

Студенти  и преподаватели от специалностите „Култура и медии“ и „Връзки с обществеността“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ участваха в среща дискусия „Живата журналистика”, която се проведе в Националния пресклуб на БТА в Благоевград.

Студентите имаха възможност да се докоснат до експерти от практиката и да почерпят от техния ценен опит. 

За предизвикателствата пред професията и мисията, бързо, точно и обективно да информираш обществото за новините от деня, разказаха Десислава Велкова – кореспондент на БТА в Благоевград,  Иван Лазаров – репортер в БТА, Красимир Николов – фоторепортер в БТА, Росинка Проданова – журналист в БНР – Радио Благоевград и Пролет Трифонова – експерт „Връзки с обществеността“ в Областна дирекция „Земеделие“ – Благоевград.

В дискусията участва и репортер на ИНФОМРЕЖА - Александра Димитрова.

Росинка Проданова, която е дългогодишен доказан професионалист в сферата на журналистиката и преподавател в ЮЗУ, посъветва студентите да бъдат критични.

“Първата задача на журналистът е да представя достоверно информацията”, напомни Проданова. Тя впусна студентите в игра на въпроси - кой е “първият в държавата”, “кой е авторът на дадена фраза”, като по този начин изпита техния интелект и опит.

Иван Лазаров даде ценни съвети от работата си. За него БТА е школото, което е обособило важни навици и ценни уроци за журналистиката. 

“Не правете компромиси с бързината”, каза Лазаров и даде още един много мъдър съвет: “Фактите са свещени, мненията - право на всеки”. 

Той сподели, че се води от правилото за 15-е минути в БТА - а именно - предаването на достоверна и проверена информация в рамките на 15 минути след дадено събитие.

В БТА се разчита на авторство, залага се на съхраняване на българския език и популяризиране на културните теми, казаха журналистите от БТА, които да безспорни професионалисти.

Лазов сподели, че завършвайки специалност “Право”, това му е дало много полезен опит в предаването на трудно смилаеми за обществото теми. Той посъветва още студентите: “Четете, подготвяйте се!”.

Красимир Николов сподели едни от най-интересните си преживявания като фоторепортер и заяви, че върши работата си с огромна любов и ентусиазъм.

“Това, че пътувам много и не стоя на едно място е идеалната професия за мен”, каза Краси. Той определи професията си като магична - такава, която ти позволява да се докоснеш до хора, които другите нямат възможност да видят отблизо, или пък да видиш неща, които другите не могат. И ако има доста негативни новини, то снимането на концерти, фестивали, положителни инициативи и добри хора го правят наистина щастлив.

“Снимките никога не се правят с цената на здравето”, каза Краси пред студентите, съветвайки ги да бъдат бдителни при различни по вид събития.

Краси сподели и как не само фалшивите новини, но и снимките под различен ъгъл могат да манипулират общественото мнение.

Десислава Велкова в ролята си на водещ на събитието даде думата на студентите, които основно питаха как журналистите и пиарите се справят с професията си - не е ли твърде трудно.

Отговор даде Пролет Трифонова - пиар експерт в ДА “Земеделие” в Благоевград. Пролет е известна още като актьор и съосновател на първия частен театър в Благоевград, и в ролята ѝ на заместник-кмет по културата в Община Благоевград.
“Театърът е оказа малък спрямо пиарството. Няма лесна професия, но има такава, в която всеки може да открие как да бъде полезен”, каза Пролет пред студентите с дълбока откровеност и емоция. Тя споделя за всичко преживяно повреме на работата ѝ в Общината - както за добрите, така и лошите изходи от дадени ситуации, за отношенията между пиарите и журналистите.

“Още съм емоционална. Аз полових да бъда наклеветена и обидена от хора, които дори нямат образование като журналисти, но това бе урок за мен”, каза Пролет като поука за студентите, че както във всяка професия, така и тази има препъникамъни.

Д-р Александра Димитрова - репортер в ИНФОМРЕЖА, позната с откровението си и критичността сподели:
“Преди 7 годни, когато започнах работа в медията - майка за мен, видях три тенденции: надменни колеги, политици със самочувствие, недиалогични пиари. Да работиш в България - тук и сега, тази професия е безкрайно трудно. Въпреки че живеем в социален и дигитален свят, достъпът до информация е труден, медиите са крайно зависими политически и финансово, има натиск, цензура и непрофесионално отношение - както от хора, облечени с власт, така и техни подчинени. Доверието е медиите е почти сринато, заради самите медии - или по-точно възникването на сайтове с анонимен собственик, некачествени репортери и търсене на жълтата новина. Хубавото на професията е, че когато я вършиш по правилата - цитирайки, мерейки границите на емоциите, изцяло обективно поведение и стил, ограничавайки натиска и изграждайки си авторитет пред партньорите и читателите, си полезен. ИНФОМРЕЖА се е доказала на пазара именно със спазването на етичните норми и правила, развитието ѝ от регионален в национален сайт с много усилия и връзки, работата с пиарите, която е неименна част от журналистиката.”

Срещата бе полезна за всички присъстващи, защото бъбривите журналисти обсъдиха теми, силно касаещи съвремието ни и бъдещето - на това да получаваш, разпознаваш и предаваш информация.

 

Снимка: ЮЗУ
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK