Един на всеки четирима е застрашен от инсулт

Снимка: Infomreja.bg

Отбелязваме Европейския ден за информираност за инсулта

На 14 май тази година отбелязваме Европейския ден за информираност за инсулта. По данни на Световната здравна организация (СЗО) един от всеки четирима възрастни е застрашен от инсулт.

Той може да е смъртоносен или инвалидизиращ, като променя живота не само на пострадалия, а и на неговите близки. Хората, засегнати от инсулт, живеят с последствията от него – здравословни, социални и финансови. Затова е важно да се знае, че инсултът е предотвратим и лечим, а неговата тежест, включително и на дългосрочните му последствия, може да бъде намалена.

В България всеки месец средно 4000 души получават инсулт.

Тази диагноза е и сред най-честите причини за смъртност в страната – сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите заболявания представляват общо 59.8% от смъртните случаите за 2023 г. Затова, с Декларация, подписана през 2021 г. в Министерството на здравеопазването, страната ни се присъедини към усилията на ЕС за предприемане на мерки, целящи постигане на четири основни цели до 2030 г.: намаляване броя на инсултите с 10%; над 90% от пациентите с инсулт да получават бързо и адекватно лечение в специализирано болнично звено; прилагане на национална политика за борба с инсулт, която обхваща цялата верига от медицински действия и грижи – от първичната превенция до живота след инсулт и създаване на политики за насърчаване на населението за здравословен начин на живот.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//