Е-79 затворен от протестиращи при Кресна, не искат магистрала през Дефилето

Снимка: Infomreja.bg

Мирен протест в Кресна проведоха жители от Инициативния комитет за спасение

Мирен протест в Кресна проведоха жители от Инициативния комитет за спасение на Кресненското дефиле.

Протестът бе обявен с начален час 17 ч. и се провежда пред сградата на Общината. До блокада на главния път се стигна - с флашмоб на пешеходната пътека.

Не сме съгласни за варианта за АМ „Струма“ през Дефилето, който предвижда в посока юг да се разшири сега съществуващият път и движението да се извършва само в посока север-юг. Искаме и двете платна посока север-юг и юг-север да бъдат изнесени на изток, тоест да се реализира източният вариант. Защото ако се реализира сегашният вариант – на този път да направят магистрала, който път е скоростен, пречи на хората в Кресна. Пречи им икономически, пречи на животновъди, пречи на рафтинга, на транспортните връзки. Има дестинации като ханчетата, имоти на хора, които са преди Дефилето, до които, ако искате да отидете – трябва да стигнете до Симитли и да стигнете до ханчетата – например. Ако този път остане като алтернативен на магистралата, населението ще си го ползва. Ние сме учудени, че правителството натиска да бъде реализиран този вариант. Ние елегантно и културно искаме да покажем, че не сме съгласни с реализирането на този вариант, каза Георги Иванов.

Той е бивш заместник-кмет на Общината и един от кандидатите на местите избори през 2019 г. Иванов е съорганизатор на протеста и подчерта многократно, че няма против построяването на магистралата.

По-рано днес темата за АМ „Струма“ през Дефилето коментира и регионалният министър – Иван Шишков.

Избран вариант няма. Анализират се екологичните мерки от МОСВ чиито резултат се очаква до няколко месеца да бъде готов. Чак тогава ще се каже кой вариант е избран. Аз съм одобрил малък Подробен устройствен план за довършване на АМ „Струма“ при кръговото движение от Кресна посока Кулата, който участък е от 200 метра. Нищо повече, каза Шишков.

На протеста Иванов обяви:

Не вярваме, че няма избран вариант. В момента е одобрен ПУП за връзката между изготвеното и предвиденото трасе на магистралата на юг. Ние се страхуваме, че ако се почне дейност там, тогава могат да кажат, че нещата се решени.

Искаме магистрала извън Дефилето. Всичко останало, което се опитват да пробутат, са измислици и няма да донесат на никого нищо добро. Ще бъде опасно, неудобно, ще има предпоставки за инциденти, още повече – местните ще бъдат блокирани при инцидент. Осакатява се туризма и препитанието на хората, каза присъстващата на протеста Нели Ангелова.

Това е поредната проява в Кресна, която се обявява против магистралата. Преди седмици протест се проведе от „Да спасим Красненското дефиле“, водена формация от Андрей Ковачев.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK