Държавният глава: България ще продължи да развива връзките си с Българското национално малцинство в Молдова

Снимка: Infomreja.bg

Днес той се срещна с представители на малцинството

България ще продължи да подкрепя и развива връзките си с Българското национално малцинство в Молдова в диалог с представителите на общността, както и с молдовските държавни институции, така че заедно да бъдат намерени най-ефективните решения на техните проблеми. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с представители на Българското национално малцинство в Република Молдова. В разговора участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Съхраняването на целостта на Тараклийския район, населен компактно от етнически българи и след административната реформа в Молдова, запазването на академичната независимост на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ и привличането на инвестиции в Тараклийския район бяха сред акцентите на срещата. Сънародниците ни в Молдова изразиха готовността си за активно участие в разговорите за бъдещето на Тараклийския район. Засегнати бяха и перспективите за развитие на българското национално малцинство в светлината на предстоящото адаптиране на Молдова към европейското законодателство. Българите от Молдова ще настояват следваните подходи да отчитат особеностите на районите, в които живеят различни малцинства, включително и Тараклийския район, така че да се гарантират техните права, в т.ч. възможностите им за препитание, и да не се допуснат процеси на обезлюдяване. Президентът Румен Радев подчерта, че в тази насока както българската държава, така и Европейският съюз ще следят стриктно за спазването на правата на малцинствата и за пълноценното им участие в развитието на обществените процеси в страната.

Вицепрезидентът Илияна Йотова постави въпроса за училищното образование на български език на българските деца в Молдова. Тя призова за актуализиране на споразумението за сътрудничество  между България и Молдова в областта на образованието. Това би  позволило и създаването на партньорски връзки между български професионални училища и училища в Тараклийския район и ще даде възможност за акредитация на нови специалности в университета „Григорий Цамблак“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK