Държавният департамент на САЩ дари 38 790 долара за църква в Бобошево

снимки: infomreja.bg

Американският посланик Джеймс Уорлик пристигна днес в Бобошево, за да обяви, че Държавният департамент на САЩ отпуска субсидия от 38 790 долара за реставрация и консервация на църката "Св. Тодор", датираща от 11 век.

"За нас е чест, че можем да участваме в съхраняването на това съкровище чрез Посланическия фонд за опазване на културното наследство. Като посланик съм имал възможност да посетя много културно-исторически обекти в България, което предизвика у мен дълбок интерес и уважение към богатото културно наследство на тази страна. С предоставянето на тези средства ще се задълбочи връзката между нашите две страни", заяви посланик Уорлик.

На официалното обявяване на субсидията присъстваха шефът на дирекция "Културна политика" към Министерството на културата Деяна Данаилова и кметът на Бобошево Крум Маринов.

Консервацията на църквата е шестият проект, който се реализира в България по програмата "Посланически фонд за опазване на културното наследство" в последните десет години.

Фондът е създаден от американското правителство през 2001 г. От началото на съществуването му досега чрез фонда са отпуснати 36 милиона долара за опазването на 700 културни обекта в над 120 страни по целия свят.

Църквата "Св. Тодор" в Бобошево е построена в началото на 11 век и е един от малкото останали религиозни паметници от Първото българско царство. Храмът притежава и някои редки и красиви стенописи от 14 век.

"За мен е удоволствие, че американското правителство има възможност да подпомогне съхранението на тази уникална част от българската история и от културното наследство на България като цяло", допълни Джеймс Уорлик.

 

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK