Държавен архив – Кюстендил представи дигитална изложба, посветена на плодородието

Снимки: ДА - Кюстендил

Проявата е посветена на предстоящия Празник на плодородието

Държавен архив – Кюстендил представи дигитална изложба на тема: „Плодородието и изобилието на Кюстендилското поле“, с включени изложения от миналото и документи – исторически извори със сведения за провеждането на Първия овощарски конкурс в Кюстендил през далечната 1896 г. Проявата е посветена на предстоящия Празник на плодородието в областния град.

„При първото преброяване (1897) в България е имало само 48 420 дка овощни градини, от които в Кюстендилско – 13 000 декари. До Първата световна война овощните градини в Кюстендилско нарастват около 20 000 декари. Едва през третото десетилетие на ХХ век овощарството в България се превръща в голям клон на селското стопанство… Кюстендилският район е голям овощарски център с високопродуктивни насаждения от ябълки, сливи, череши и др. … Илюстрация на тези успехи в овощарството са организираните изложби …“ и конкурси. ЧП №1369, л.1

Днес, ние жителите от Кюстендилски регион, може да се гордеем, че сме успели да съхраним жива Овощарската традиция на Кюстендилския край през трудни времена, тя е предавана като опит и култура на поколенията, а за постиженията на овощарите и изобилието на Кюстендилското поле вижте още в снимковия материал.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK