Държавата не е отделяла средства за поддръжка на бомбоубежищата и скривалищата. Това заяви бившият директор на Гражданска защита Андрей Иванов пред БНТ.

По думите му средства за тях са се отпускали по време на войните за козметични ремонти. В тях могат да бъдат изградени вентилационни системи, дизелови агрегати и да се даде възможност за автономна работа и живот по време на война и за защита по ядреното оръжие, поясни Иванов.

Може дълъг период да се живее в бомбоубежище, но са предназначени за кратко да се влезе и да се защити населението от поразяващите фактори, уточни Андрей Иванов.

Поддръжката на скривалищата е задължение на собствениците, а в България може да се разделят на три - държавата, общините и частните собственици. Тяхно задължение е да поддържат защитните съоръжения, а контролът е възложен на службата "Пожарна безопасност и защита на населението", добави бившият директор на Гражданска защита.

Иванов е раздвоен затова дали хората са подготвени за бомбоубежищата и скривалищата, но по думите му децата са по-подготвени от възрастните хора.

Той обясни, че има доста скривалища, които не са описани и обявени в списъка. След появата на ядреното оръжие започва строителството на противорадиационни укрития и скривалища с различна степен на защита. След 1990 година всички обществени и жилищни сгради се задължават да имат защитни съоръжения. Там, където не е направено, е нарушен законът, обясни Иванов.

Той не знае какво е състоянието на звуковата сигнализация у нас.