Държавата не е направила почти нищо през годините за защита на информацията

Снимка: Infomreja.bg

Фирмите и публичните организации трябва да се събудят, защото не живеят сами в дигиталния свят. Това предупреди председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Санкция за НАП ще има и тя няма да бъде малка, подчерта той.

Много малко е било направено през годините за защита на информацията, която се обработва. Трябва да се инвестира, за да не се случват такива престъпления, настоя шефът на КЗЛД.

Според него 5 млн. лв. за цялата администрация не са достатъчни и трябва да има ясна стратегия на различните етапи от всички държавни органи, които трябва да предприемат мерки не само в рамките на настоящата година, а в следващите. Караджов е експерт и в никакво качество не можел да иска оставки.

По думите му трябвало да стане тази брутална кражба на личните данни от хакерската атака срещу НАП, за да може да се разбере в България, че трябва да се полагат усилия за обработка на личните данни.

По-притеснителното според Караджов е, че тези данни са взети от НАП, касаят почти всички български граждани и никога няма да бъдат заличени. Това е киберпрестъпление, ако бъдат използвани, но другият проблем, който трябва да се обсъди, е, че данните не са структурирани лесно да бъдат използвани, посочи Караджов.

Той отбеляза, че изтеклите данни на хората от хакерската атака могат да бъдат използвани от различни видове телефонни измамници, които биха могли да се информират за доходите на хората./ news.bg

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g
loading...