Назначиха три съдебни експертизи по оспорения избор за кмет на Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Делото е образувано по жалба на Илко Стоянов, независим кандидат за кмет на община Благоевград

Административният съд в Благоевград откри производство по оспорване истинността на съдържанието в протоколите на всичките 141 секционни избирателни комисии на територията на община Благоевград и истинността на протокола на ОИК – Благоевград, с данните от които се оспорва избора на кмет на балотажа.

В открито съдебно заседание съдът разпореди назначаване на две съдебно-математически експертизи и съдебно-техническа експертиза на изборните книжа в посочени от жалбоподателя 64 секционни избирателни комисии на територията на община Благоевград, съобщават от пресцентъра на съда.

Експертизите следва да дадат отговори дали в посочените секции е гласувано с машина, има ли печат на гърба на всички разпечатки от електронно гласуване и какво е разпределението между бюлетините с отразен вот за двамата кандидати при проведения втори тур на изборите за кмет на община Благоевград.

Съдебно-техническа експертиза следва да изясни дали са отпечатвани разписки от машините преди началото и след обявения край на изборния ден. Съдът разпореди и съдебно-математическа експертиза, която да провери истинността на данните в протоколите за брой гласували чрез повторно преброяване на положените подписи в избирателните списъци, дописаните под черта избиратели, както и списъците с придружители.

За следващото заседание по делото, насрочено за 7.12. от 14:30 часа, съдът допусна и разпит на четирима свидетели по искане на жалбоподателя.

Делото е образувано по жалба на Илко Стоянов, който бе независим кандидат за кмет и бивш такъв в частичен мандат от 2 г.

Припомняме, че на 13 ноември Илко Стоянов свика журналистите на пресконференция, на която направи анализ на следизборната обстановка.

Той обяви, че ще подаде жалба в Административния съд, с която иска проверка на всички изборни протоколи и видеозаписи по време на балотажа.

Според Стоянов малката разлика в гласовете в негова подкрепа и тези за Байкушев идва заради разлики от по 5-6 гласа във всяка секция. Стоянов ще иска и проверка на машинния вот, в който се съмнява. Той сподели, че всички гласове от машините са в полза на опонента му, а за него – всички гласове са от хартиения вот.

Стоянов заяви, че иска проверка на машинния вот, за да се уточни „ролята на машините във вота“. Длъжни сме да гарантираме демокрацията, каза Стоянов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK