Две са основните версии, които работят разследващите за тежката катастрофа с автобус на туристи край свиленградското село Младиново - човешка грешка при движение с несъобразена скорост или внезапно изникнала техническа неизправност. Това стана ясно на брифинг на окръжния прокурор на Хасково Иван Стоянов.

До момента са разпитани 19 души, назначени са множество експертизи. Пробите за алкохол и наркотици на шофьора са отрицателни.

Няма данни друго превозно средство да е участвало в инцидента.

68-годишна жена от Бургас е жертвата в катастрофата.

В болницата в Хасково са прегледани 10 души, като 9 от тях са хоспитализирани с различни травми, без опасност за живота. 

Общо 9 пациенти са в хасковската болница, а в Свиленград - 6 човека. Четирима са настанени в харманлийската болница. Това съобщи здравният министър Асен Меджидиев в Хасково по повод тежкия инцидент.

По негови думи тежки оперативни интервенции не са извършвани.

"Въпреки тежкия инцидент и то в лоши атмосферни условия, екипите на спешна помощ са реагирали много адекватно. 7 екипа са били веднага на терен. Изчакахме да се направи триаж от тях. Благодаря на трите болници в региона, тъй като те събраха всички лекари на разположение да са в пълна готовност за оперативни намеси", обясни здравният министър.

Междувременно по БНТ експертът по пътна безопасност Диана Русинова отбеляза, че в района на пътното произшествие липсват маркировка и основни знаци - за опасен завой и за ограничение на скоростта до 40 км/ч. Освен това пътят е бил изключително хлъзгав.

Поредният опасен път, за който имахме сигнали, подчерта Русинова и изрази надежда да бъде установено кой не си е свършил работата, така че той да бъде наказан.

Припомняме, автобусът, в който са пътували над 40 души, се преобърна снощи на пътя Тополовград -Свиленград. Един човек загина, а други девет бяха ранени. Хората са се връщали от екскурзия от гръцкия град Кавала и са пътували за Бургас.

Пострадалите са настанени в болниците в Хасково, Харманли и Свиленград.