Две пресконференции взривиха недоволството на протестиращите в Гърмен

Снимки: Infomreja.bg

И двете пресконференции, които се проведоха вчера в Гърмен - едната в ромския квартал „Кремиковци”, а другата в  сградата на общината, взривиха поредната доза недоволство от страна на протестиращите жители на селото.

Недоволството и съмненията бяха предимно към председателя на Обществения съвет към Министерски съвет Ангел Гаджев. Според протестиращите той защитавал ромите от „Кремиковци” и по тази причина нямал място в Гърмен. Някои бяха още по-крайни и поискаха Гаджев да им отговори какво търси в селото и чии поръчки изпълнява.

Враждебна бе настройката на гърменци и към адвоката на ромите Даниела  Михайлова, д-р Стефан Панайотов и Юксел Атаров, поканени от живеещите в гетото като водещ екип на пресконференцията. Д-р Стефан Панайотов е от Сливен и е председател на фондациите „Здравето на ромите" и „Интелект". Другият гост Юксел  Атаров от Пазарджик е общински съветник и експерт по ромските проблеми.

И на двете пресконференции обект на тълкувания и обсъждания бе писмото от Страсбург относно ромския казус в Гърмен, което доведе до временно спиране на събарянето на незаконно построените къщи и колиби в квартала.

"За съжаление след препоръките от Европейския съд по правата на човека страстите се нажежиха и от двете страни. По-рано днес бе организиран протест против препоръчителните мерки от ЕСПЧ за временно спиране на процедурата за разрушаването на незаконните къщи в „Кремиковци”, което не задължава, а съветва държавата ни да се съобрази и преди да пристъпи към събаряне да осигури подходящ подслон на рисковите семейства с малки и болни деца, които остават без дом", заяви адвокат Даниела Михайлова.

"Ние приемаме факта, че сме незаконни, но къде да отидем. Ни тук сме се родили, тук са и гробовете на родителите ни, в никакъв случай няма да се съгласим да ни местят. Да си върнат земите на собствениците, тези къщи ще ги разрушим, но да ни дадат възможност останалите да ги узаконим и да си плащаме данъците, тока, водата като нормални хора", заявиха ромите.

Според Михайлова за решението на този казус е необходимо спешно да се намесят държавата, Областната администрация, Община Гърмен и неправителствените организации.

”Тъй като проблемът с ромските жилища почти в цялата страна е идентичен, вече в три общини се разработва програма, според която със средства от правозащитните организации се изготвят регулационни планове, за да се даде възможност на ромите да закупят парцели да си построят законни къщи и респективно да си плащат задълженията според всички правила на закона. Сега единственият ефект от събарянето е, че хората, които останаха без покрив в „Кремиковци”, спят при руините на съборените си къщи", коментира още адвокатката.

Д-р Стефан Панайотов заяви в прав текст, че държавата има селективно отношение към ромите. Той бе категоричен, че при толкова много незаконно строителство в България и респективно в Гърмен, общината и държавата не могат да проявяват подобна селективност.

"С огромно съжаление заявявам, че се срамувам от държавата си. Не може някой отвън да ти казва какво да правиш и как да спазваш собствените си закони. Държавата си прави харакири сама, лишава над 25 % от населението да се развива. На мен вече нашата държава ми прилича на каруца с три колелета", бяха думите на пазарджишкия общински съветник Юксел Атаров.

Той допълни още: "Трябва всички да живеем заедно и да се дава право на всеки да даде максимума от себе си, за да се сложи и четвъртото колело на каруцата, в противен случай тя ще се обърне. Атаров даде пример с ромите в Пещера, където според него проблемът е същият като този в Гърмен.

„Идват избори и веднага им ставаме братя и сестри, увещават ни - гласувайте за нас, пък като спечелим, всичките ви проблеми ще бъдат решени. И тук в Гърмен е така - повече от 20 години ги лъжат и след изборите всички ги забравят, но балонът се спука", коментира общинският съветник от Пещера и експерт по ромските  въпроси.

На пресконференцията в „Кремиковци" водещият се като председател на ромския инициативен комитет Юлиян Герасимов поиска оставката на кмета Минка Капитанова за това, че не е направила нищо за ромите и че се държала грубо с него. Много от ромите обаче заявиха, че не се солидаризират с поисканата от Герасимов оставка на Капитанова, тъй като това било част от сценария на бившия кмет Ахмед Башев, който според тях е най-големият виновник за незаконното строителство в ромския квартал.

На другата пресконференция в залата на Общинския съвет в Гърмен, организирана от председателя на Общественият съвет към Министерски съвет Ангел Гаджев, участие взеха кметът Минка Капитанова и председателят на Общинския съвет Мурад Адем.

След кратък отчет за внесените становища от името на надпартийната и независимата организация в най-висшите институции в държавата по казуса "Гърмен" Гаджев заяви, че Общественият съвет дава едноседмичен срок на държавните институции и парламентарно представените партии в 43-тото Народно събрание да представят екшън план за решаване на проблема в Гърмен и ромския квартал "Кремиковци”.

Гаджев заяви, че се очаква да бъдат предложени и предприети мерки за успокояване на взривоопасната обстановка, която според него се нажежава умишлено с расистки, садистични и антибългарски изказвания на етническа и верска основа, както и със заплахи, заради които институции като ДАНС, полиция и прокуратура трябва да се самосезират.

”Някой трябва да поеме отговорност за случващото се вече повече от 50 дни в Гърмен и ромското гето", бе категоричен на пресконференцията Ангел Гаджев. Той допълни, че писмото от Страсбург е правен прецедент, който се случва за първи път в Европейския съд по правата на човека, но ако държавата не се съобрази с препоръките, става съдебно уязвима пред международния съд.

По време на срещата в Гърмен бе обявено и предложението да се подеме гражданска инициатива за национална подписка по закона за прякото участие на гражданите с организиране на местни подписки във всички области под мотото „Събаряме незаконните колиби, време е да съборим и незаконните палати".

От Обществения съвет алармираха, че анализите им сочат сериозна тенденция към разпад на държавността и че се обявяват категорично срещу ширещото се незаконно строителство както в Гърмен, така и в цяла България.

 

Снимки: Infomreja.bg
Снимки: Infomreja.bg
Снимки: Infomreja.bg
Снимки: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

ВЕНЕЛИН ДЕДИНСКИ17:42 - 17.07.2015
Е И СЕГА АКО НЯКОЙ ПРОДЪЛЖАВА ДА ВЯРВА,ЧЕ ИМА ДЪЖАВА БЪЛГАРИЯ, ЗНАЧИ Е НЕСПАСЯЕМ ГЛУПАК!
PetarPetrov16:43 - 17.07.2015
Гаджев , новите прозорци срещу теб на снимката от готовите за събаряне къщи ли са
Дебрен16:18 - 17.07.2015
Не няма да ти даде държавата щото ти си си ипотекирал жилището и за това си взел пари с които се предполага че можеш да си построиш ново жилище или да си позволиш да си плащаш квартира . Държавата не те е принудила да си ипотекираш жилището в случая става въпрос за неграмотни , лъгани и използвани брутално бедни хора на които въпросните жилища ако могат да се нарекат такива са им единствини .А щом община Гърмен се е възползвала от техните гласове да им избират кметове и общински съветници то сега е длъжна да им подсигури временни жилища докато бъдат отредени имоти , изготвен ПУП проведени търгове за закупуване на имоти за строеж на жилища .В търговете имат право да участват всички български граждани включително и ромите . Да си построят законни жилища и да си плащат както всички нас разходите за ток и вода , да спазват българските закони и ако не могат да си плащат то и техните къщи ще бъдат ипотекирани и конфискувани .Законите са за всички и това трябва да ни стане ясно веднъж за винаги .Аз съм човек който се съобразява с българското законодателство и ви уверявам че това е най- лесният и лекият начин на живот без каквито и да са обвързаности , лобистични далаверки и заобикалки и най важното на никой не съм длъжен и никой не съм принуждавал да заобикаля законите заради мен .Пробвайте и ще се уверите че това е единственият начин да живеем спокойно и да се гледаме в очите без угризения на съвестта ако такава ни е останала все още .
Popov12:35 - 15.07.2015
A ako az ne si platq ipotekata i bankata mi vzeme apartamenta, dali dyrzavata 6te se pogrizi za men i semeistvoto mi, kato ni nameri bezplaten podslon? I dali 6te e "rasistka akciia" ste6tu men bylgarina?

FACEBOOK

//