Две ескадрили Ф-35 на САЩ ще бъдат базирани в Обединеното кралство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две ескадрили Ф-35 на САЩ ще бъдат базирани в Обединеното кралство

Нови модерни изтребители на Съединените щати, способни да носят ядрени оръжия, ще бъдат базирани в Обединеното кралство още тази година, съобщава вестник „Дейли телеграф“. 

Две ескадрили Ф-35 са напълно готови и скоро ще пристигнат в наетата от американците военновъздушна база Лейкънхийт в графство Съфолк. Стелт-изтребителите са проектирани да извършват тактически ядрени бомбардировки, да изстрелват ракети „въздух-въздух“ и да събират разузнавателна информация. 

Вестникът твърди, че е видял документи, от които може да се заключи, че американски ядрени оръжия могат отново да бъдат базирани на Острова. Общо 110 американски ядрени бомби са били съхранявани в базата до 2008 година, но след това са били премахнати след намаляването на заплаха от ядрена война. Военни експерти нарекоха „значително развитие“ хода за докарването на 54 изтребители F-35, които ще заменят F-15, намиращи се в момента в Лейкънхийт. 

Министерството на отбраната и Даунинг стрийт са отказали да коментират дали във Великобритания е имало или ще бъдат разположени американски ядрени бойни глави. 

Потенциалното връщане на американски ядрени оръжия на британска земя се определя от експертите като доказателство, че Западът навлиза в нова „Студена война“. 

Бившият командващ на британски химически, биологични, радиологични и сили за ядрена отбрана Хамиш де Бретън-Гордън заявява пред вестника: 

„Това е абсолютно студена война и това е стратегическа битка. Това е игра на покер. Ако Съединените щати разположат ядрени оръжия в Обединеното кралство, това е послание към Русия, че те са напълно сериозни“. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//