Дванадесетокласници от Брезница отидоха на училище, но в сградата на читалището

снимки: Мехмед Боюкли

Тази сутрин дванадесетокласниците от Брезница отидоха на училище, но не в сградата на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", а в читалището. Предложението е на Инициативния комитет, който организира и ръководи продължаващите втора седмица протести в гоцеделчевското село.

Преместването на гимназистите, които завършват тази година средното си образование в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, било предприето, за да не се наложи да повтарят учебната година, ако образователното министерство реши тя бъде обявена за нулева. Това били мотивите за решението на Инициативния комитет.

Така тази сутрин целият 12-и клас се събрал в специално подготвена за целта зала в читалището, но учители не дошли да преподават. Представител на учителския колектив обяснил на учениците, че педагозите не могат да преподават на друго място, извън училището.

След консултации с просветното ведомство и с Регионалния инспекторат по образованието било установено, че решението на Инициативния комитет е незаконосъобразно и педагозите от Брезница го бойкотирали.

На база разпорежданията на пресветните институции временно изпълняващият длъжността директор Ангел Живков е издал заповед, с която забранил да се провеждат учебни часове в сградата на читалището, тъй като по този начин ще се нарушат законовите разпоредби.

От 7-ми април учениците от 1-ви до 9-и клас вече са във Великденска ваканция, а дванадесетокласниците ще почиват от 12-и до 16-и април.
        
В момента Инициативният комитет обмисля алтернативен начин за решаване на проблема с блокираните учебни занятия в селото.

Заради ваканцията или не, на селския площад тази сутрин за пръв път от две седмици не е имало протестиращи родители и местни жители.
 

КОМЕНТАРИ

Анко22:44 - 10.04.2012
Ако Европа се намеси, то ще утвърди Ангел Живков на поста му. Едно разследване ще установи, че е назначен легитимно и с това ще се приключи. В нормалните държави не ги интересуват емоциите, аз искам, ама ти не искаш. Има закон, който трябва да се спазва. След това от Европата ще погнат т.н. Инициативен комитет, който спъва образователното дело в най-голямото село в района. И на трето място ще погне полицията, която досега по понятни причини не разгони демонстриращите и арестува подстрекателите. Прави сте, че е български абсурд. Да не мислите че в Германия или Англия родителите одобряват или не одобряват директора?!? Това не е частно училище. А логично е родителите да не искат Живков, при него няма да минава номера с рушвети или по роднинска линия да се оправят двойки или повишава успех.
Учител22:05 - 10.04.2012
Намесата на Европата ще се усети следващите дни. Няма как да остане директор на училище след като нито един родител не го иска. Това е български абсурд. Има харта за основните права в ЕС. Ако закона противоречи на хартата, толкоз по-зле за закона. Почакайте още ден, два.
Димитър20:30 - 10.04.2012
Тук въпросът не е искаш или не искаш. Щом си назначен, длъжен си да работиш. Ако Ангел Живков се откаже, какво ще стане? Излиза, че всеки в тази държава може да прави каквото си иска. То има беззакония, но чак пък толкоз. Това не е концерт по желание! Знаете много добре какъв е проблема, какво ще ни помогне Европата...
Учител19:12 - 10.04.2012
Що за човек трябва да си за да искаш да си директор след като не те искат. Време е да се намеси Европата.

FACEBOOK