Двамата полицаи, взели 1000 лв. подкуп за един ден в Пиринско, остават в ареста

Снимка: Infomreja.bg

Служебният автомобил, с който патрулирали полицаите, не е бил снабден с видеонаблюдение

Мярка за неотклонение „Задържане под стража“ определи Окръжният съд в Благоевград спрямо двамата служители на Главна дирекция „Национална полиция“, хванати с подкуп.

Магистратите прецениха, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че лицата са съпричастни към  извършването на престъплението, за което им е повдигнато обвинение. Според съда липсва опасност от укриване на обвиняемите, но е налице реална опасност от  извършване на друго престъпление.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, полицаите от София са били командировани в област Благоевград, за да борят престъпността и корупцията.

Има два случая от 17 ноември, в които са уличени, че именно те са част от корупционна дейност.

Първият е за проверка на товарен автомобил, превозващ дървесина при прохода „Предел“. На водача е поискана сумата от 500 лв.

Вторият е след проверка на лек автомобил край Градево, в който е превозвано живо теле. На водача също са поискани 500 лв. заради това, че транспортира животно без ушна марка.

Полицаите са взели общо 1000 лв. през въпросния ден и след края на смяната си са си тръгнали към София. И по двата случая веднага „ужилените“ граждани са сигнализирали до МВР, че са станали жертви.

От прокуратурата обявиха на брифинг по-рано днес, че служебният автомобил, с който патрулирали полицаите, не е бил снабден с видеонаблюдение, каквото задължително трябва да имат всички служебни автомобили. Полицаите не са имали боди камери. Записи за този ден – 17.11., липсват. Служебният автомобил не е имал и джипиес система.

„Тези служители не са контролирани, а те самите би трябвало да осъществяват контрол над корупцията“, коментира пред медиите наблюдаващият прокурор Ивайло Филипов.  

Въпросният служебен автомобил е изпращан 5 пъти в област Благоевград да прави проверки и петте пъти не е бил снабден с необходимите проследяващи устройства. Разследването ще установи дали и други екипи не са действали като колегите си предвид липсата на проследящи средства на автомобила.

Двамата уличени в подкуп служители -  А.И. и И.П., са в системата между 15 и 17 години. Единият е на 37 г. – който е старши по наряд, другият - на 42 г.

Полицаите отричат, че са взимали пари, обяснили, че това е акция срещу тях, защото „изпълнявали добросъвестно задълженията си“.

СРС-та не са използвани при акцията. Има обаче снимкови материали.

Законът предвижда затвор от 3 до 10 г., лишаване от права да упражняват определени професии и глоба до 20 000 лв.

Мярката може да се обжалва в 7-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Наблюдаващият прокурор Ивайло Филипов, снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

СТЕФАН13:51 - 26.11.2022
ДОБРЕ ДОШЛИ В ШЕНГЕН..ЩЕ БОРИМ КОРУПЦИЯТА..БРАВО
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK