Двама лекари от МАБЛ-Благоевград, дариха средства и усилия за операция на 92-годишен мъж

Снимка: Infomreja.bg

Благоевградчани събраха средства за дядото за по-малко от 3 часа

Благоевградчани помогнаха на 92-годишен мъж да бъде опериран, а лекари от МБАЛ-Благоевград, дариха от личните си средства за здравето на човека.

Ангелите в бяло или как лекарското лице има две страни. В България свидетели и потомци разказват за нехуманното отношение към пациенти от страна на лекарите. В благоевградската болница представата за дарителството е преобърната на 360 градуса. Освен спасители на човешки живот, лекарите се превърнаха и в дарители.

Преди два дни в болницата постъпва 92-годишният пациент със сериозни фрактури. Той е настанен в ортопедичното отделение, но не може да му бъде извършена операция, тъй като той няма средства, има неоткриваеми наследници, няма други роднини, които да му помогнат, има и деменция.

Друг пациент от отделението чува, че дядото крещи от болка, заради нараняванията си вследствие от счупванията. Обръща се към своя позната – а именно небезизвестната млада авторка Савина Топурска, и ѝ разказва за историята на виковете и болката в една държавна болница.

Савина се заема с експедитивното набиране на средства като публикува историята на дядото във фейсбук. За около 2 часа нужната сума е събрана, а лекарите заявяват, че ще помогнат като поемат всички разходи по операцията.

Днес в 8,30 ч. заедно с един дарител отидохме в МБАЛ-Благоевград, да видим дядо Страхил и да се срещнем с лекарите. Бяхме посрещнати от д-р Николай Пиринчиев и д-р Костадин Йорданов. Научихме и видяхме следното:

Дядото се казва Страхил Николов и живее в гр. Благоевград, но е ходил в Кочериново, където живеела жената, която се грижила за него… Дядото има един син, който според една версия е с психични проблеми, а според друга е в Мароко. Телефонният му номер е невалиден. Единственият близък човек е въпросната жена, която е дошла вчера на посещение след като са я издирили с полиция. Научихме, че дядото има и сестра на 87 год. от с. Пиперков чифлик. В момента се опитваме да се свържем с нея, защото само тя като пряк роднина може да разпише документите за операция. Самият дядо също не може, защото е с деменция, пише Савина до всички дарители и загрижени граждани.

Другата причина е риска от операцията. Дядото е доста възрастен и изглежда е взимал лекарства за разреждане на кръвта, но не се знае точно какви, добавя будната дама.

По повод паричната сума - лекарите ми обясниха, че операцията се поема от здравната каса, но металната пластина струва 1590 лв. Но те, д-р Николай Пиринчиев и д-р Костадин Йорданов, изявиха желание да поемат всички разходи по операцията. Вече са намерили и кръв 0+, става ясно още от публикацията във фейсбук.

След разговора с лекарите бях да видя дядо Страхил, но той тъкмо се събуждаше. Обясниха ми, че няма отворена рана... Дават му се болкообезболявящи и го хранят сестрите. Разсъблечен е, защото в отделението няма климатици и е много горещо, става ясно още от разказа на Савина.

Нека допълним, че през последната седмица в Благоевград температурите са животозастрашаващи.

Всички събрани средства ще бъдат върнати на дарителите, тъй като не са необходими след дарението на лекарите. Рехабилитацията на оперирания ще е чак след 2 месеца.

В момента проучваме какви са опциите да се назначи по съдебен път отговарящо лице от общината, което да може да разпише документите, ако не открием сестра му Лоза. Въпрос на време е да намерим решение, допълва за ситуацията Савина.

Благодаря на всички отзовали се по един или друг начин, благодаря и на лекарите в отделението за оказаната помощ и съдействие за сложната и тъжна история, заключва Топурска.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//