Два случая на хепатит А в благоевградско училище, РЗИ: Няма основания за паника

Снимка: Infomreja.bg

И двете заболели деца се лекуват, в училището са взети мерки за дезинфекция

Два деца от Трето ОУ "Димитър Талев" в Благоевград са забололи от хепатит А, сигнализираха ИНФОМРЕЖА притеснени родители.

Според тях официална информация от ръководството на училището до момента нямало, но през последните дни сред учениците се раздавали листовки, свързани с вирусната инфекция, а в санитарните помещения се появили сапуни.

Обезпокоени родители се обадили и в Регионалната здравна дирекция в Благоевград.

"Запознати сме с двата случая и сме взели всички необходими мерки", коментира пред ИНФОМРЕЖА директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ - д-р Веселка Мончева.

От здравната инспекция са направили предписание до директора на Трето ОУ "Димитър Талев" - Михаил Спасов, и до медицинската сестра в учебното заведение.

В училището вече е извършена дезинфекция на всички помещения и санитарни възли, засилени са и хигиенните мерки.

Първото дете е третокласник и е заболяло преди повече от седмица. Вторият случай е отпреди няколко дни и се отнася за ученик от втори клас, който е от ромски произход. В момента детето е настанено в инфекциозното отделение на столичната болница "Пирогов".

"И двете деца се лекуват. Изследвани са и контактните с тях - членове на семействата им. По наредба изследванията се правят два пъти в рамките на инкубационния период, който е 40 дни. Рисковата група е до 14-годишна възраст. Сега е пикът на болестта, навсякъде в страната има регистрирани случаи", каза още д-р Мончева.

Тя увери, че няма място за паника и призова родителите да запазят спокойствие.

"Инфекцията се предава по контактно-битов път - чрез мръсни ръце и мръсни предмети. Инкубационният период е доста дълъг. И двете деца са се разболели най-рано преди 40 дни. Най-елементарното нещо е децата да си мият редовно ръцете, неслучайно другото име на хепатит А е "болестта на мръсните ръце", допълни директорката на „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Благоевград.

Родителите, които са обезпокоени за децата си, могат да ги имунизират с препоръчителната ваксина срещу хепатит А, препоръча д-р Весела Мончева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK