Два пожара продължават да горят в близост до Атина

Снимка: АНА-МПА

Много хора са евакуирани

Два горски пожара продължават да бушуват югоизточно и западно от гръцката столица Атина, предизвиквайки евакуации от морските курорти, съобщава в. "Катимерини".

През изминалата нощ и двата пожара останаха извън контрол, а самолетите и хеликоптерите за гасене на пожари не можеха да работят на тъмно, което още повече затрудняваше пожарникарите и доброволците в опитите им да ги овладеят.

Поради високите температури и сухото време огънят се разраства бързо. За това съдействат и ветровете, чиито пориви според Атинската обсерватория превишаваха 50 километра в час вчера.

В Куварас югоизточно от Атина огънят се разпространи върху фронт от 12 километра само за дава часа, отбелязва противопожарната служба

Първият сигнал за избухването на пожара е получен в 12.27 часа вчера и само четири минути по-късно първата пожарна кола е пристигнала на мястото. Заради силните ветрове обаче пожарът скоро излязъл извън контрол.

Някои къщи в близост до града бяха спасени от екип от румънски пожарникари, разказаха местните хора.

Разрастващият се фронт застраши и морския курорт Лагониси и властите изпратите съобщения за евакуация на жителите на чрез спешния телефонен номер 112.

Местен жител заяви за "Катимерини", че е видял две къщи и няколко превозни средства, погълнати от пламъците. В гасенето се включиха 210 пожарникари, 10 самолета и шест хеликоптера.

32-годишен мъж беше задържан първоначално по подозрения, че е предизвикал пожара, а след това беше освободен. 

Вторият голям пожар избухна в горист район близо до курорта Лутраки, на около 90 километра западно от Атина, където бяха евакуирани детски лагер и рехабилитационен център за възрастни хора, напомня изданието. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//