Два минирални извора дава МОСВ за безвъзмездно управление на Община Благоевград

снимка: bg.wikipedia.org

11 находища на минерална вода ще преотстъпи за безвъзмездно управление на общините екоминистерството през тази година, съобщи "Монитор". Списъкът им вече е одобрен от министър Нона Караджова. Местните власти ще стопанисват минералните извори през следващите 25 години.

Два извора - "Благоевград" и "Благоевград ­ р. Струма", се предоставят на община Благоевград. Едното находище се намира в района на Владишкото, а другото при оранжериите до река Струма. За момента общинският екип все още няма готови проекти за целесъобразното използване на двата извора, каквито предстои да бъдат разработени, уточниха за ИНФОМРЕЖА от пресцентъра на кметството.

Общинските съвети обаче ще трябва да вземат решение, че искат съответното находище от списъка, а след това и да упълномощят кметовете да внесат искането в МОСВ. Крайният срок е до 31 януари тази година.

В 14-дневен срок министърът трябва да оповести решението си за предоставянето на находището. През миналата година екоминистерството одобри общо 66 минерални извора, които могат да бъдат управлявани от общините. Условието бе находищата да не са дадени на концесия от правителството, да не са резервен източник за питейно водоснабдяване и 51% от ресурса им да остава неоползотворен.

В Дунавския район за басейново управление на водите, в който влиза и София, находищата, посочени от МОСВ, са 18, в Черноморския район находищата са 10, в Източнобеломорския – 23, а в Западнобеломорския – 15.Водата от някои находища е годна за питейна употреба, а в други става за пиене, но е със завишено съдържание на флуор.

 

КОМЕНТАРИ

СТ21:19 - 04.01.2012
А какво е положението с минералните извори дето ги окупира Жъчката /в бившия разсадник/? На какво основание ползва единия и зарови с булдозерите изворите до Струма,където хората от векове се лекуваха?
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK