Два дни тайнства на Еньовден в Делчево

снимки: infomreja.bg

Живописното село Делчево за поредна година ще бъде домакин на традиционния фестивал на летните тайнства, посветен на християнския празник Еньовден. Тази година фестивалът ще се проведе на 22 и 23 юни /събота и неделя/. Той се организира от община Гоце Делчев.

Първият ден – 22 юни /събота/, е посветен на традициите свързани с Еньовден. Програмата ще започне след обяд с велопоход и рисуване на тикла за децата, както и с приключенска разходка по пътеките около селото за билки, в която ще се включат деца и възрастни. Младите момичета ще участват в ритуала „Мълчана вода” в местността „Вълчова тумба”.

След това всички, които желаят ще се включат в брането на билки и цветя, с които на следващия ден ще бъдат изплетени еньовски венци. По-късно ще бъде изработено сламено чучело, а вечерта на мегдана в Делчево ще има музика и танци под звездите.

Неделният ден /23 юни/ ще започне с посрещане на слънцето и бране на билки в местността „Вълчова тумба”. След това ще ви очакваме в Работилница „Изработване на еньовски венци”, където своите умения могат да покажат и децата. На мегдана в Делчево ще научите някои магически еньовски рецепти, а част от тях ще бъдат приготвени пред погледа ви.

Точно в 10.00 часа на площада ще започне фолклорният фестивал посветен на Еньовден, в който ще участват състави и изпълнители не само от района, но и от цялата страна. Заявки за участие във фолклорния фестивал се приемат до 17 юни 2013 г. /понеделник/ на e-mail: [email protected] или на телефон 0888 284017.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK