Дупничани сведоха глави пред безсмъртния Васил Левски

Снимки: Община Дупница

Венци и цветя поставиха кметът инж. Методи Чимев, заместникът му Крум Милев и множество ученици

Дупничани от всякаква възраст сведоха глави пред Апостола на свободата – Васил Левски и отбелязаха 147 години от обесването му. Преди началото на програмата кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев се обърна към съгражданите си със слово за великия българин.

„Уважаеми съграждани, 147 години ни делят от онзи февруарски вторник на далечната 1873 година. В покрайнините на тогавашна София геният на тогавашната ни революция Васил Иванов Кунчев прие причастието си с думите „Отче, нищо няма що да кажа, защото никого не съм убил и никого не съм ограбил за лична полза. Ако служенето на народа е грях, то не искам прошка и от Бога“.

Именно денят, в който Дякона увисва на бесилото е сред малкото дати, които ни обединяват и ни дават основание да си припомним последните мигове от живота на Левски, но и да погледнем към самите себе си, за да осмислим извървения досега от нас път и да потърсим ориентир за онова, което сме постигнали, или пропуснали. Колкото повече образът на Дякона придобива чертите на икона, толкова по-малко познаваме и разбираме истинския, живия Апостол.

Колкото по-шумно възхваляваме примера му, толкова по-лесно предателстваме спрямо неговите идеали. Не са случайни думите на Апостола, че когато си играем с живота на българите, трябва да се мисли зряло, па и да се съветваме един други и да се слушаме, да избягваме даже и най-малка гордост, да не присвояваме на себе си нищо”, бяха част от думите на кмета на Дупница инж. Методи Чимев.

Накрая градоначалникът завърши с цитат на Васил Левски: „Следователно, трябва бързане, защото не сме приготвени, а и хората няма да ни чакат”. След това прозвуча духовата музика, а млади и стари коленичиха и запазиха едноминутно мълчание в памет на Апостола.

Първокласничката Дара Драганова изпълни песента „Къде си, вярна ти, любов народна” заедно с мъжкия хор „Св. Иван Рилски”, дирижиран от Таня Камбурова.

Вокална група към СЕУ „Св. Паисий Хилендарски” изпълни няколко песни, посветени на великия българин, а стихотворения рецитираха още Емили Георгиева от Самораново, както и Петя Димитрова и Матей Сотиров.

След края на програмата венци пред паметника на Васил Левски поставиха кметът инж. Методи Чимев и заместникът му Крум Милев, председателят на ОбС Костадин Костадинов и представители на различните партии.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK