Дупница вече има своето „Място за споделяне“

Снимка: сдружение "Близо до теб"

Идеята е заимствана от английския град Лестър

Дупница вече има своето „Място за споделяне“. Така се нарича акцията, насърчаваща спонтанното споделяне, инициирана от сдружение „Близо до теб“. В центъра на града – зад фонтаните на площад „Свобода“, със специална табела е маркирана пейка, на която всеки, който желае да сподели нещо, да се разтовари от напрежението или просто да поговори с някого, може да го направи. Надписът на пейката гласи: „Искате да поговорите? Седнете тук и някой ще се отзове“.

Идеята е заимствана от английския град Лестър, където е организирана от общината. Оказва се изключително успешен експеримент за общуване между хората и започва да се разпространява в много градове в Европа и САЩ. В България Дупница е първият град, в който се реализира опитът хората да бъдат улеснени да споделят помежду си непринудуно и без притеснения.

„Всички имаме трудни моменти. Имаме тревоги, съмнения и проблеми. Според психолозите, споделянето е начин за лечение. Най-вече с непознат, от когото не се срамуваш, защото не те познава.

"Дупница вече има своето място за споделяне - зад фонтаните на площада, най-близката пейка до пешеходната алея. Вярваме, че тук, в прекрасния ни център, ще сядат заедно споделящи и изслушващи, ще си говорят без притеснения, ще си дават съвети, ще се смеят или плачат заедно. Защото споделянето всъщност е най-добрата терапия за болни души! Ако видите някой, седнал на тази пейка, приближете се и го попитайте "Как си?". Понякога е достатъчно.“, казват доброволците от сдружение „Близо до теб“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK