Дупница с нова социална придобивка, отвори врати Преходното жилище

Снимки: Община Дупница

То е напълно обзаведено и оборудвано, 3 двойни и 2 единични стаи

На официална церемония в Дупница отвори врата Преходно жилище за деца от 15 до 18 годишна възраст, с капацитет 8 места. Стойността е в размер на 232 400 лв., представляващи 100% безвъзмездна финансова помощ.

 В рамките на проекта се извърши и основен ремонт включващ мерки за енергийна ефективност /смяна на дограма и газификация/ на Център за социална рехабилитация и интеграция на деца. Разходите за този център са в размер на 58 696,70 лв. също напълно безвъзмездно.

Архиерейският наместник на Дупнишко отец Георги Паликарски отслужи водосвет, а кметът на общината инж.Методи Чимев и собственикът на фирмата-изпълнител Николай Йосифов прерязаха лентата.

„С ръка на сърцето си признавам, че много би ми се искало тази сграда да остане напълно празна и без обитатели. Този проекти е от онези, които знаеш, че трябва да реализираш, но тайничко в себе си се надяваш да не се използва нито ден. Уви, реалностите са такива, че няма как.

Затова като общество, което е ангажирано към децата без родители, които са на прага на онзи момент, в който ще вземат живота си в свои ръце, сме длъжни да им подадем ръка“, каза инж.Чимев.

Преходното жилище е напълно обзаведено и оборудвано. В него са обособени 3 двойни и 2 единични стаи със самостоятелни санитарни възли, перално помещение, оборудвано с перални и сушилни, кухня и всекидневна с всички необходими електроуреди за всяко домакинство, както и дворно пространство.

Изграждането на такъв тип жилища ще даде възможност на децата, лишени от родителски грижи да бъдат изведени от сега съществуващите домове, какъвто е дом “Олга Стоянова” и да бъдат настанени в среда близка до домашната.

Това е поредната социална придобивка за община Дупница.

През изминалите години се създаде Дневен център за възрастни хора с увреждания, Социална кухня, Център за настаняване от семеен тип за лица с увреждания, изградиха се нови социални жилища, както и много безплатни социални услуги, което показва отношението на ръководството към социалните проблеми и постоянство при реализиране на социалната политика.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK