Драматичният театър в Благоевград представи премиерно „Приказки от стари времена” по Ръдиард Киплинг

Снимка: Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград

Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград, представи новото детско представление -  „Приказки от стари времена” по Ръдиард Киплинг.

Гости на премиерата бяха учениците от Осмо СУ "Арсени Костенцев" - Благоевград, а следваща дата е 17. март, от 11:00 часа, част от програма „Съботен театър”.

„Как е написано първото писмо? Защо камилата има гърбица? От какво е сбръчкана кожата на  носорога? Тези въпроси ни пренасят във времето, когато светът е бил още нов и неготов, но джинове, хора и животни говорили на общ език.„

Режисьор на „Приказки от стари времена” от Ръдиард Киплинг е Съби Събев. Той е един от утвърдените български режисьори на спектакли, насочени към детската и тийнейджърската аудитория. През годините е работил е като режисьор в Младежки театър „Николай Бинев” – София, в Столичен куклен театър - София, в Драматичен театър – Хасково, в Общински театър „Любомир Кабакчиев” - Казанлък, а също така на сцените в Димитровград, Русе, Разград, Търговище и в куклените театри в Пловдив, Пазарджик, Бургас, Сливен, Силистра и др.

Поставял е в театър „Скала” - Ларнака, Кипьр, в театър „Арлекин” - Лодз, Полша, в „Дечие позорище” - Суботица, Сърбия. Съби Събев завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Юлия Огнянова и проф. Боньо Лунгов през 1985. Негови представления са показвани в Мексико, Китай, Алжир, Унгария, Чехия, Полша, Румъния, Хърватска, Сърбия и др.

Сценографията и костюмите са дело на Томиана Томова – Начева. Тя е родена в Пловдив. През 1982 година завършва специализираното училище за сценични кадри в град Пловдив, след което през 1988 г. - Висшия институт за изобразително изкуство ”Николай Павлович” в София - специалност “Сценография”.

Приказките на Киплинг разказват актьорите Жанет Керанова, Божана Косева, Кънчо Кънев, Георги Манев, Иван Кордов.

Авторът, Ръдиард Киплинг е име, известно дори и на децата. То назовава един от бележитите британски писатели. Издавайки първата си книга със стихове още на 16 години, на 42-годишна възраст Киплинг вече е и най-младият Нобелов лауреат за литература. Той е автор на класически и вечни истории, сред които и "Книга за джунглата". Става така, че моралните уроци, на които ни учи дивото момче Маугли, привличат читатели от всички възрасти. С "Книга за джунглата", както и с другите си романи, разкази, басни, стихотворения и истории в рими, Киплинг илюстрира големите истини от живота.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK