Дядо показа на ретро парад 50-годишния си москвич, все още служещ му вярно и безотказно

снимки: infomreja.bg

Модели на класически автомобили от 20-те до 80-те години на миналия век дефилираха  на рали-ретропарада "Места 2012", който тръгна в събота сутринта от площад "Македония" в Гоце Делчев. Автомобилен клуб "Ретро" - Пловдив, със съдействието на общините Гоце Делчев и Хаджидимово бяха организаторите на атрактивното събитие.

Над 15 ретро коли от Пловдив, Асеновград, София и съседна Гърция часове наред събираха погледите на млади и стари ценители на остарелите вече возила, които бяха подредени на площада в града.

Автоатракцията се оказа много любопитна и за малчуганите, които окупираха возилата, а организаторите им дадоха възможност да седнат в тях, а някои дори да се повозят.

„Волво P 1800” от 1965 г., „Порше”, „Алфа Ромео”, „Ситроен”, „Морис Марина” от 1971 г., „Ауди” бяха сред най-впечатляващите ретро возила. Най-старата кола бе марка „Хилман” от 1958 година, собственост на двама братя от Гърция - Йоргос и Костас Икономидис. Костас е бивш автомобилен състезател и настоящ съдия на автомобилни надпревари, а брат му Йоргос, който пристигна в Гоце Делчев с автомобил “Волво“, произведено през далечната 1965 година, бе водачът на групата.

Най-голям интерес обаче неврокопските любители на старите коли проявиха към бившите социалистически МПС-та. Зелена лъскава „Победа“, произведена през 1956 г. и изглеждаща като че току-що е свалена от конвейра, стана хитът сред изложените в Гоце Делчев возила, пред която се тълпяха много хора и заливаха с въпроси собственика на атрактивното бижу на четири гуми.

„Моделът е измислен още през 1946 година и е истински прототип на полската “Варшава“, обясняваше стопанинът на старата „Победа“.

Хората на площад „Македония“ се скупчиха и пред соцвозилото на 81-годишния неврокопчанин Борис Ланев. Москвичът му е производство 1964 г. и все още е в движение, като се използва от семейството за най-хамалската и полска работа вместо кон и каруца.

Десетки години, докато семейството сеело тютюн, Борис Ланев със стария, но оказал се много здрав „Москвич“, прекарвал тютюна от полето до вкъщи. Миналата година бай Борис, който е автомонтьор, решил да попритегне двигателя на старата си и верна дружка и отново я подкарал.

„Скоро един грък ми предложи 1 000 евро, за да му я продам. Имал автомагазин и идеята му била след като я боядиса, да я паркира като атракция пред търговския си обект, за да му привлича клиенти, но категорично отказах“, сподели Ланев.

Тази година до участие в рали парада „Места 2012“ бяха допуснати само автомобили, произведени до 1980 г. В същото време изискването бе те да покриват всички нормативи за сигурност и да са регистрирани в КАТ.

След Гоце Делчев колоната от ретро автомобили се отправи за изложение в Хаджидимово, след което през ГКПП „Илинден“ замина за крайната точка от маршрута си – гръцката морска столица Кавала.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK