Допълнителни противоепидемични мерки разпореди кметът Румен Томов

Снимки: Община Благоевград

Създадена е организация срещу струпване на хора на партерния етаж

Кметът на община Благоевград, инж.Румен Томов, разпореди допълнителни противоепидeмични мерки за превенция на разпространението на коронавирус.

За овладяване на епидемичната обстановка със заповед на градоначалника е създадена организация за ограничаване на струпването на гражданите на партерния етаж в сградата на общинската администрация.

За служителите от деловодството също са взети необходимите предпазни мерки, променено е работното време до 17,30 часа.

Кметът обяви, че са преведени в изпълнение разписаните мерки на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Община Благоевград работи в сътрудничество с Регионалната здравна инспекция и ОД на МВР-Благоевград, увери Румен Томов.

Община Благоевград ще подкрепи наемателите, ползващи под наем общински помещения и собствениците на кафенета и ресторанти, които имат закупено тротоарно право, но не могат да ги използват към момента.

Всички търговски обекти, които продължават да функционират, трябва да спазват санитарно-хигиенните изисквания. Кметът обяви, че откритият и закрит пазар продължават да работят при нормален режим и стриктно спазване на разпоредбите на община Благоевград.

На пресконференция Томов заяви, че стриктно се спазват разпоредбите за извършване на дезинфекция на автобусите, спирките на градския транспорт, пътните артерии и пешеходни зони, както и на банкоматите.

Сред въведените противоепидемични мерки, със заповед на кмета на община Благоевград от 16.03.2020 г. се разширява дейността на домашния социален патронаж, с възможност за доставяне на храна и медикаменти на самотноживеещи възрастни хора.

Сформира се Оперативен щаб, който ще се помещава в сградата на общинската администрация /Информационен център при зала „22 септември“/, ръководител е секретарят на община Благоевград, Мария Стойнева.

Оперативният щаб ще работи от 08,00 часа до 20,00 часа с разкрита телефонна линия за обаждания: 073/88 44 61.Телефонът и оперативният щаб ще функционират от 18 март. На този телефонен номер гражданите ще съобщават и своя адрес. В дейността ще се включат служители на община Благоевград и на БЧК, които са обучени.

Новата социална услуга е за доставка на хляб и медикаменти, заявката ще се заплаща в момента на доставка от заявителя, обяви Томов.

С предложение на заместник-кмета по култура и хуманитарни дейности инж.Василиса Павлова, наличната храна от детските ясли и детските храни ще бъде пренасочена към домашния социален патронаж.

Преустановява се дейността на 6-те дневни центъра за предоставяне на социални услуги, сред тях центрове за деца и пълнолетни с увреждания.

В зависимост от развитието на епидемичната ситуация община Благоевград има готовност за настаняване за активно лекарска наблюдение и адекватно лечение на пациенти в Специализираната болница за активно лечение по пневмофтизиатрия /Тубдиспансер/. В обслужването на пациенти ще се включат и останалите три болници на територията на община Благоевград.

Кметът Румен Томов апелира към жителите на община Благоевград да съдействат за спазване на въведените строги мерки, за самодисциплина в семействата и на работните места за справяне с възникналата епидемиологична обстановка.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK