Донев за наводненията: Ще бъдат отпуснати средства и осигурени строителни материали

Снимка: БГНЕС

Служебният премиер е в потопеното Каравелово

Държавата ще отпусне средства и ще осигури строителни материали за възстановяване на нанесените щети след наводненията. Това обяви служебният премиер Гълъб Донев, който посети село Каравелово - едно от най-засегнатите след потопа.

„Ще бъдат отпуснати и диференцирано средства за всеки пострадал, всяко едно домакинство да бъде подпомогнато и да знае, че държавата стои плътно зад всеки един пострадал от бедствието. Ще бъде необходимо и доставянето на временни жилища”, допълни той.

Донев отчете, че приливната вълна е нанесла огромни поражения върху инфраструктурата и частните имоти, съобщава Нова тв. „Държавата от първия ден провежда спасителни действия. Нещо уникално е, че нямаме пострадал или загинал от това бедствие. Стихията връхлита за секунди, възстановяването изисква време и усилия”, посочи той. И добави: „Всички усилия и средства на държавата са впрегнати”, увери той.

Премиерът обясни, че ще бъдат предоставени толкова временни жилища, колкото са необходими. Относно семействата с деца ученици, той уточни: „Всички родители ще могат да получат и помощ за първия учебен ден. И за това е помислила държавата. Няма да остане нито един, който е засегнат, и да не бъде подпомогнат”, подчерта министър-председателят.

Още в сряда Министерският съвет ще вземе решение, с което да бъдат отпуснати вода и храна от държавния резерв за засегнатите населени места, включително и Сопот, където има проблем с питейната вода. „Агенцията за социално подпомагане веднага има готовност да отпусне еднократната финансова помощ”, заяви Донев.

Като причина за бедствието той посочи огромните количества дъжд, паднали в Средна гора. „И изсичането на гората е проблем. С Министерството на земеделието установихме, че има сеч, но тя не е безразборна и не е в нарушение. За всяко изсечено дърво е дадено разрешение. Ако е имало сеч и тя е законна, не може да бъде причина за бедствието”, добави премиерът.

Той посочи, че всички институции, държавата, доброволците, които участват във възстановяването на щетите от бедствието, показват, че силата е в това да бъдем единни в усилията си да помогнем на всички пострадали граждани. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK