Дончев към президента: Следвайте собствената си препоръка. Нека всички се смирим и да си гледаме работата

Двамата размениха реплики

Вицепремиерът Томислав Дончев, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов дадоха брифинг днес в Министерския съвет. 

За съжаление в последно време използваме военна терминология, но целта на днешната ни среща не е да дадем ответен огън във връзка с нападките от страна на господин президента по отношение на нашата работа, а да дадем яснота, започна Томислав Дончев.

Редът на снабдяване на болниците с консумативи и предпазни средства бе оповестен от комисар Николов, който даде точни цифри, сред които поясни, че към момента са разпределени 53 750 броя маски за лекарите на първа линия, 158 000 литра спирт, предстоят са се разпределят 1 млн. ръкавици, 650000 броя ръкавици, маски 19000, шлемове 4000.

Повечето фирми са предложили услуги за шиене на облекла и маски, които оферти се разглеждат от МЗ и Логистичния център.

Над 3000 облекла ще има до края на април, ушити от български фирми, каза Николов.

5 фирми са получили сертификати за облекла. Една фирма е поискана от Германия за износ на облекла. Около 3200 доброволци са с осигурени предпазни средства. Търговци на коли са предложили няколко автомобила, които да са на разположение на нуждите.

Генерал Мутафчийски направи кратък анализ на свършеното до тук и каза:

Още първата нощ бяха освободени от резерва 5000 костюма за поемане на първия удар от болни. Тези болници бяха снабдени с наличните средства още същата вечер, а след ден премиерът договори с Турция голямо количество предпазни материали. Самите болници направиха разчети колко болни могат да поемат особено в интензивните отделения. Първият етап беше извървян до първата положителна проба и нарастването на броя болни до 100. Тогава някои болници бяха специализирани със заповед на министъра със свои отделния за заразени + достатъчен брой за интензивни легла за болните от вируса. Едновременно с това всички се зареждаха (МВР, болници, Гранична полиция) с предпазни средства, но първо лекарите получиха такива. През това време се изграждаха Националната референтна лаборатория, тази във ВМА, след това тези в Варна и Стара Загора, а сега и в Плевен, „Пирогов“, РЗИ София, Бургас, „София Мед“, Пловдив, което разширява възможностите за обширно тестуване.

Бяха отложени плановите операции и прегледи, което доведе болниците до големи загуби. Заради този анализ МЗ и НЗОК взеха решение всички болници да получат на базата на минало месечните доходи 85% помощ от държавата, въпреки че не са имали приходи, защото те имат разходи по заплати и не само, които трябва да бъдат покрити.

Всеки здравен работник получи 1560 лв. над заплата си като бонус.

Извърши се една огромна дейност, за да може болниците да останат жизнеспособни.

Имаше трогателна мобилизация на обществото по отношение на дарителска дейност без призив, след което се откри и сметката в МЗ. Още при първоначалния ентусиазъм донесе милиони дарения за болниците. Трогателна е вчерашната история с бабата от Исперих. Големината на даренията не се определя от даренията. Има безпрецедентна мобилизация, което значи, че обществото е готово да се справи.

Вицепремиерът отговори дистанционно на президента като самият той започна с цитат от Гьоте.

Президентът: Гьоте е казал най-добре „Няма нищо по-страшно от активната глупост“.

Дончев: Както е казал Гьоте: „Колко много се заблуждават хората, когато си мислят, че това, което са научили, са го и разбрали“.

Президентът: Когато съпругата ми обикаляше трънските села да нови храна и подаръци, мартеници, вие къде бяхте.

Дончев: Нека раздаването на мартениците не се бърка със сложната задача с разпределянето на предпазни средства в страната. Тази задача се изпълнява както трябва под ръководството на комисар Николов.

Ако има ограничения, те не са парични, а от фактическата липса на средства, които са внос от чуждия пазар. Аз съм горд с българския пазар, че вместо да чакаме доставки, ние сме в състояние да произвеждаме.

Президентът: Уважаеми народни представители, дарението е личен акт, но ако държите да се равнявате по президента – кръгом и бегом към месец март, сега си дарете и мартенските заплати, както направих аз.

Дончев: Доколкото си спомням от моя скромен опит от казармата, командите „Кръгом, бегом, марш“ се подаваха от висшите към по-нисшите чинове с цел да извършват прости механични движения без осезателно да се осъзнава смисъла им.

Не мисля, че в тази ситуация този режим е приложим. Тук няма новобранци, не сме на занятие по стрелба подготовка, а и да бяхме - не е ясно коя команда трябва да изпълняваме – тази от 3-и март, тази за сваляне на карантината от преди седмица. Всичко това прилича от един жанр на въоръжените сили, където някой с цел да унижи други му подава командата: „Шашкай се в различни посоки“.

Единственият персонален призив към президента е „Следвайте собствената си препоръка. Нека всички се смирим и да си гледаме работата“, защото обществото ни има нужда точно от това.

И след като цитираме класици, можем да завършим с Гьоте: „Когато двама се карат – виновен е по-умният“ или най-ценното в тази ситуация „Разделяй и владей е мъдро правило, но обединявай и направлявай е по-добро“

Според Дончев президентът е отишъл до „Пирогов“ – „защото от някъде трябва да се изкаже“.

Президентът: Тези, които вземат решенията за ограниченията в извънредното положение, са „сити хора, но много българи вече гладуват“.

Дончев: Към момента през МТСП се осигурява храна на около 60 000 души чрез социалните патронажи. „Заедно с БЧК можем да осигури на още 40 000 души, ако има нужда.“

Той каза, че по отношение на даренията – „кризата вади на-доброто у обществото, но не и от политиците“.

Президентът: Аз досега само предлагам, част от предложенията ми се изпълняват, но виждате, че управлението върви по стъпките, които предложих. Вижте какво става в Германия, Дания, Норвегия, аз предупредих за това положение.

Дончев: Но да не бъркаме анонсите с решенията. Ние се движим със скорост не по-ниска от другите.

Нашата цел не е била да спираме някого да работи някога. Всичко работи с изключение на кафета, ресторанти и т.н.

Винаги е възможно и прилагането на по-строги мерки. Важно е да няма струпване на хората около храмовете. Контролът на ситуацията извън храмовете е грижа на МВР. Има организация!, каза Дончев по отношение на предстоящите празници.

Мутафчийски добави: В Китай вече се отпускат мерките, ще бъде любопитно как се справят със ситуацията. Веднага щом има тенденция, че нещата в България са овладени, ще има охлабване на мерките и то ако няма втори пик или поне той бъде нисък.

Забравя се, че в България не се случват ужасяващи неща. Ние тестуваме така, както в цяла Европа. Правите ли връзка със ситуацията в САЩ – тя е крайно неуправляема, въпреки че американската система се води най-подготвената за поемане на трусове, но виждате, че о тя не може да издържи. И труповете не могат да се скрият, каквото и да искат да приказват хората. Общата смъртност не може да се скрие, никой не може да избяга от статистиката и ние лекарите най-добре го разбираме. Това е един от най-важните показатели, че ние се справяме добре на този етап, но това не води до успокоение.

 

Снимка: МС

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK