Докторант на ЮЗУ „Неофит Рилски“ грабна приза за най-добър късометражен филм на фестивала „Златна роза“

Снимки: ЮЗУ "Неофит Рилски"

Голямата награда „Златна роза“ за най-добър късометражен филм спечели филмът  “СИНЪТ”  на Христо Симеонов, който е режисьор на лентата, сценарият е адаптация на къс разказ на писателя Деян Енев и е дело на Христо Симеонов и Деян Енев.

Христо е докторант в редовна форма на обучение, завършил е бакалавърска и магистърска степен по Филмова и телевизионна режисура в класа на доц. Костадин Бонев от катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство“, Факултет по изкуства към Югозападния университет „Неофит Рилски“. Доц. Бонев е и  продуцент на наградения филм.

Филмът разказва за 11-годишно момче, което живее със семейството си в изоставен фургон близо до жп линия. Всяка сутрин баща му скача на буферите на преминаващите товарни влакове, за да търси храна и работа в близкия град. Суровите уроци на бащата трябва да подготвят сина, да се справя с трудностите в живота, който го очаква.

Актьорският състав е изцяло от непрофесионалисти и е подбиран в продължение на 6 месеца. Във филма участват Александър Емилов, Борислав Русев, Ивелина Стефанова, с оператор Веселин Христов. Лентата е продукция на Тривиум Филмс и копродукция на Литъл Уинг Пръдакшънс, Аудиовидео Орфей EАД с подкрепата на Национален филмов център и Американска фондация за България.

33-ят фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ 2015 се проведе под знака на юбилея „100 години българско кино” и всички съпътстващи прояви извън официалната конкурсна програма са посветени на годишнината. Домакин на събитието беше Фестивален и конгресен център-Варна.

В момента Христо Симеонов работи по нов късометражен проект, разискващ корупцията в Горския сектор и масовата незаконна сеч обхванала цялата страна

Филмът на доц. Костадин Бонев "Потъването на Созопол" отнесе приза за най-добър чуждестранен филм на Нюйоркския кинофестивал, чиято прожекция беше на 6 май т.г. в AMC Theaters на "Таймс Скуеър“. Освен това беше номиниран и в още шест категории в Ню Йорк: за режисура, операторско майсторство, главни мъжка и женски роли (Деян Донков и Снежина Петрова) и в двете категории за поддържащи роли.

Във филма участват редица именити български актьори като Деян Донков, Снежина Петрова,  Стефан Вълдобрев Джийсън Брад Люис, Леонид Йовчев, Веселин Мезеклиев, Мирослава Гоговска, Петя Силянова, Биляна Казакова, Жорета Николова, музикантът Васил Гюров и други известни имена от българските кино и театър.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//