Докато не бъде приет бюджетът, България няма да поема нов дълг от международните пазари

Снимка: gov.bg

Това обяви министърът на финансите Росица Велкова

Докато не бъде приет бюджет за новата година, България няма да поема нов дълг от международните пазари, обяви министърът на финансите Росица Велкова.

Вчера страната ни изненадващо излезе с емисия 10-годишни еврооблигации и набра от пазарите 1,500 млрд. евро с доходност от 4,78 %. Интерес към емисията са проявили 208 инвеститори, подали са заявки за 7,3 млрд. евро, каза Велкова. Сетълментът на книжата ще е на 27 януари.

Помолена за коментар защо Гърция, която в същия ден излезе с 10-годишни облигации, но постигна по-ниска доходност, Велкова отговори:

"Доходността на Гърция както на първичния пазар, така и на вторичния пазар, е горе-долу с 50 базисни точки по-ниска, отколкото е на България, но зад Гърция стои ЕЦБ. Не трябва да забравяме, че Гърция е в еврозоната, докато България е извън еврозоната".

Набраният финансов ресурс основно ще бъде използван за рефинансиране на стари задължения, като около три милиарда лева трябва да бъдат платени на 26 март тази година.

Според Велкова е имало много голям интерес към българските облигации, което се дължи на факта, че емисията е отворена и за инвеститори от Северна Америка.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK