Дойче веле: Тираджиите изнемогват. ЕС трябва да им помогне

Снимка: Infomreja.bg

Полицията в Германия често се натъква на пияни тираджии. От Литва, България и други източноевропейски страни. Шофьори с мизерни заплати, поставяни под натиск от работодателя. Хора, за които алкохолът е утеха.

През последните дни по време на акция на полицията в германската провинция Хесен отново немалко тираджии бяха свалени от камионите. Оказа се, че те са употребили твърде голямо количество алкохол, пише Дитер Хинтермайер в статия за сайта на "Франкфуртер Нойе Пресе" (fnp.de). Журналистът коментира: "Пияният шофьор и неговият ТИР са "оръжие" на пътя. И всички знаем какви биха могли да бъдат последиците от един такъв "снаряд" - виждаме ги редовно в медиите. Затова е важно полицията да засилва натиска над водачите на тежкотоварни камиони, употребяващи алкохол."

Хинтермайер посочва, че само 10% от проверените шофьори са прекалили с чашката, но и това е много. Не бива да има никакво съмнение в това.

Авторът на статията изтъква, че при тези проверки се набива на очи следното: "Хванатите в крачка шофьори по правило са от Източна Европа. Те са от Литва или от България, получават мизерни заплати, често са поставяни под натиск от работодателите си и понякога прекарват цели месеци по западноевропейските аутобани."

Хинтермайер добавя: "Дълго време те са откъснати от семействата си, техният "хотел" е шофьорската кабина, а периметърът им на движение се ограничава до паркинга край магистралата. И посягането към чашката е начинът да се откъснат за малко от техния тъжен и мрачен свят."

На тези условия на труд трябва да бъде сложен край - възможно най-бързо, смята журналистът. "Сега на ход са транспортните министри от страните-членки на ЕС. Най-накрая те трябва да дръпнат аварийната спирачка", заключава Дитер Хинтермайер./ www.dw.com

 

КОМЕНТАРИ

TIR12:38 - 21.03.2019
Време е плана "Макрон" да влезе в действие...
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK