Доц. Сандю Бешев представи новата си книга „България на крачка от Хималайската корона“ в Кюстендил

Снимки: Личен архив

По покана на туристическо дружество „Осогово“ и Регионална библиотека "Ем. Попдимитров" - Кюстендил, доц. Сандю Бешев представи своята книга „България на крачка от Хималайската корона“.

Доцент Сандю Бешев е един от хората, дали най- много на българския алпинизъм. Наричан е „Кръстникът“ и „Хроникьорът на българския алпинизъм“.

Има Висше образование, специалност туризъм и алпинизъм, 50 години занимания и изследвания в областта на алпинизма.

Получил е званието „Заслужил майстор на спорта“ и орден Народна република България - II степен“.

Той е кръстник на 15 върха. Благодарение на него 2 върха в Кавказ и Кордилерите носят името България, а на Пловдив е кръстил 3 върха – в Памир, Кавказ и Монголски Алтай.

Има и юбилейно 50 – то изкачване на Олимп.

Появата на книгата е в памет на Боян Петров, останал завинаги в ледената прегръдка на връх Шиша Пангма и 90-годишния юбилей на организирания алпинизъм в България.

Авторът разказа интересни подробности около написването на своята книга, запозна присъстващите с интересните моменти от трудния 37-годишен път на българските алпинисти към най-високите върхове на света.

„Човек търси да докаже на себе си, че може да направи нещо изключително. Когато запитали Тенсинг - единият от първите двама покорители на Еверест, защо е изкачил върха, той отговорил кратко: "Защото съществува ! Върхът е възнаграждение на човешкия дух“ – сподели доц. Сандю Бешев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK