Доц. Ангел Кунчев: Мерките, които са взети в Кюстендил, дават резултат

Снимки: Infomreja.bg

С една седмица удължават ограниченията за ромския квартал „Изток“

Удължават временната мярка за ограничаване движението вход-изход за ромския квартал „Изток“ в Кюстендил. Това обяви областният управител Виктор Янев след проведена среща на Областния оперативен щаб, в която взе участие и главният държавен здравен инспектор, доц. д-р Ангел Кунчев.

„За нас беше важно да чуем едно експертно мнение в лицето на д-р Кунчев. Така, че удължаваме с още една седмица ограниченията за ромския квартал „Изток““, обяви още областният управител Виктор Янев. По негови думи сред заразените с коронавирус има и двама служители в учреждение, а това е именно Инспекцията по труда. Състоянието им е стабилно и те са изолирани в домовете си.

„Аз имам чувството, че щеше да е по-ефективно ако бях тук преди седмица или 10 дни, защото според мен работата в момента е свършена. Иначе мерките, който са взети дават резултат и аз виждам, че огнището в квартал „Изток“, а и по принцип в Кюстендил е под контрол. Естествено, че болните няма да свършат от днес за утре, ще има и нови, циркулация на вируса определено има, но според мен решението, което са взели от щаба е абсолютно правилно“, коментира доц. Ангел Кунчев.

По негови думи най-важно е било да се провери до каква степен болницата в Кюстендил има готовност да посреща пациенти с коронавирус. Кунчев бе категоричен, че тук също е създадена организация между спешна помощ и болницата, така че никой да не остане без медицинска помощ.

„От тази гледна точка няма някаква драма в Кюстендил в сравнение с други области. Координацията между отделните служби е добра. Аз смятам, че съвсем скоро ще премахнем граничния контрол, защото поне от страните, от които идват по-голямата част от хората не са чак толкова рискови. Винаги, когато има огнище на заразяване постепенно прелива и случаите ставата семейни, приятелски ….

Този непрекъснат процес ще продължи и тук, но въпросът е, че има едно увлечение в правенето на все повече и повече проби, в което лошо няма, но идеята е да инвестираме в мерки, така че да не ограничим разпространението на заразата“, заяви още главният държавен здравен консултата.

Той изрази и надежда, че с рязкото повишаване на температурите и намаляване влажността на въздуха ще се стигне до намаляване разпространението на вируса.

Що се отнася до кадрите, доц. Кунчев заяви, че това си остава основен проблем. „Никой не е в състояние да произведе за два-три месеца епидемиолози или медицински сестри. Ще се работи с това, което имаме, въпросът е да създадем най-добрата организация, като тука ще бъдат включени всички – не само областните болници, говорим и за общински и за частни болници“, каза още Кунчев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK