Добринище и Банско в конфликт: Ще застроят ли Пирин?

Снимка: google.com/maps

Според местните това би „убило“ бизнеса в градчето

Решение на Общинския съвет в Банско изкара жители на Добринище на протест. Те са подкрепени от своя кмет – Петър Галчев.

Става дума за решение, взето на последната сесия на ОбС-Банско, на 23 декември 2022. На нея е разгледана докладна с вх. №ОС-01-757/21.05.2021 г. от Иван Кадев – кмет на Община Банско, относно частично изменение на ОУП на плана на Община Банско за част от местността Логовете. В тази местност се намира и хижа „Гоце Делчев“.

Докладната е разгледана на заседание на Постоянната комисия по ТСУ, ОС, земеделие и гори.

Жители на Добринище са против това изменение на ОУП – което практически означава, че инвеститор има намерения да застрои площ от 160 кв. м. в Пирин.

Според местните това би „убило“ бизнеса в градчето и всички туристи ще се насочат към новия комплекс, подминавайки Добринище.

На самата сесия съветник от Добринище – Благой Милев, заявява:

„Ще изникнат горе едни четири звездни, големи хотели и центърът ще се измести от града на хижата. Целият туристопоток ще се измести горе, там ще спят, там ще ядат и ще станем като Самоков и Боровец. И нашите хотелчета, магазини и заведения загиват. Аз не съм против да се прави на х. „Гоце Делчев“ нещо, обаче да се направи едно сериозно обсъждане, даже и с жителите на Добринище, защото с това нещо никой не е запознат, дори и аз като общински съветник. Прави се нещо на парче, нещо скрито. Нека да се направи едно обсъждане, да си кажат хората – като Боровец или като Банско искаме да стане, защото Банско е добър пример и стана световен курорт. Целият туристопоток си остава в града, това е добър пример. Допуснем ли строителство горе ще дойдат големите инвеститори и ние ще станем гости в нашата планина. Това за мен не е бъдеще за гр. Добринище“.

Според заместник-кмета на Банско Стойчо Баненски „това предложение, което е внесено преди година и половина в ОбС, е входирано заедно с още четири предложения и имали за цел да покажат една обща концепция за развитието на ски зоната в гр. Добринище“.

Според кмета на общината – Иван Кадев, процедурата трябва да започне.

„А дали хората ще имат разума да инвестират като собственици или ще си продадат земята, това никой не може да каже, това е тяхно право“, казва КАдев повреме на сесията.

Така съветниците гласуват положително да бъде изработен проект за „Частично изменение на Общ устройствен план на Община Банско за част от м. „Логовете“, землище на гр. Добринище“.

В момента решенията се разглеждат от областния управител и в двуседмичен срок ще стане ясно дали точката се връща за преразглеждане на ОбС – Банско.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK